Beveiligd tegen de dood

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 24
‘Wie overwint zal van de tweede dood geen enkele schade lijden’ (Openbaring 2:11).
Er is geen tussenweg tussen de overwinning en de tweede dood. De tekst geeft geen enkele aanleiding om een categorie te openen voor verslagen christenen, die niet delen in het overwinnend christenleven, maar toch ontsnappen aan de tweede dood. Wie onveranderd blijft leven, overeenkomstig de begeerten van het vlees, moet zich ernstig vragen stellen over zijn behoud. Overwinning is het bewijs van de echtheid van je geloof. Dat betekent niet dat je nu een volmaakt leven kunt leven, maar wel dat je opmerkt wat de Geest zegt en stap voor stap groeit naar het beeld van Christus.
De verwijzing naar de tweede dood (zie Openbaring 20:14; 20:6; 21:8; 14:9-12) moet in dit vers niet als een dreigement gezien worden. Het is een belofte voor de overwinnaars en dus ook een aansporing om, met Jezus’ hulp, te overwinnen. Wie in Christus overwinnen, worden beveiligd tegen de tweede dood en hersteld van de eerste dood. De dood is overwonnen.
Ook de andere gemeenten moeten luisteren naar de belofte en troost voor de gemeente te Smyrna, waarvan niets negatiefs valt te zeggen. Iedereen is uitgenodigd om Gods stem, de woorden van Christus en tegelijkertijd ook de woorden van de Heilige Geest te horen en er conclusies uit te trekken. “Wie oren heeft om te horen” betekent niet alleen dat je hoort en kunt navertellen wat de Geest zegt, maar dat wat je hoort ook ter harte neemt.

Jef De Vriese