Beter dan God willen zijn!?

Antoon Koornstra • 89 - 2013 • Uitgave: 5
Hieraan moest ik denken, toen ik eind vorig jaar een schrijven las van prof. dr. Doeke Post. Hij schrijft: “De biologische en technische ontwikkelingen gaan razendsnel, gaat deze de geneeskunde voor de toekomst bepalen? In vele laboratoriums op de wereld wordt hard gewerkt om het ouder worden van de mens te beheersen, om ziekte te voorkomen en de gezondheid te bevorderen! Via de genetische manipulatie kan de mens beter en ouder worden, genetica is een onderdeel van de biotechnologie. Hierdoor kan men levende weefsels en organen maken, waardoor zieke organen kunnen worden vervangen!”

Onsterfelijk
In Psalm 8:6 staat: ‘Toch hebt Gij hem (de mens) bijna goddelijk gemaakt en hem met heerlijkheid en luister gekroond!’ De mens is Gods kroon op de schepping, hij is Beelddrager van God (Genesis 1:27), hiervan zei Hij: “Zie, het was zeer goed!” Men is niet bezig met de heerlijkheid en de luister welke door Jezus Christus een diepere dimensie heeft gekregen! Satan is via de mensen bezig om deze kroon te vervangen door een onsterfelijke mens. Men is nu al in staat om een levend biologisch oog te maken en in te planten, waardoor een blinde weer kan zien! En wat te denken van het kunstmatig inbrengen van een micro-intelligentiechip die verbonden is aan de hersenen, schrijft Doeke Post!

Schepping
Mijn inziens zullen de meeste mensen denken, wat is hier mis mee, wie zou niet genezen of ouder willen worden wanneer dit mogelijk is? We lezen in Genesis 6:3 ‘Mijn Geest zal niet altijd in de mens blijven, nu zij zich misdragen hebben (door seksuele gemeenschap te hebben met engelen, waar reuzen uit voort gekomen zijn), zijn dagen zullen 120 jaar zijn!’ Maar dat is de mens niet genoeg, hij ‘wil beter dan God zijn’, dit gaat in tegen Gods scheppingsorde!
Gerald Sussman schrijft: ‘De ‘nieuwe mens’ komt er zeker, maar ik denk dat ik bij de laatste generatie hoor die nog sterft!’ Wat een hoogmoed is er in de hedendaagse mens, zij negeert het oordeel in Genesis 5 en dat van de zondvloed, zij is op weg om mensen te creëren die zo oud kunnen worden als Methusalem, 969 jaar. Filosoof Fukuma schrijft terecht dat deze ontwikkeling wel eens een bedreiging voor het bestaan van de natuurlijke orde kan worden, maar anderszins is dit wel gericht tegen de menselijke ellende!
Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe Babel, ondanks de waarschuwingen in Genesis 11:6-7 ‘Zie, het is één volk (de wereld is een dorp geworden), ze hebben één taal (communicatie in de wereld is Engels), dit is het begin van hun streven; nu zal niets van wat zij denken te doen voor hen onuitvoerbaar zijn!’ Men meent wijs te zijn, maar is dwaas, maar God laat niet met zich spotten!
Een ethische reflectie (nadenken over de gevolgen) is dringend nodig, schrijft Doeke Post. Zelf ben ik pessimistisch, het zal wel net zo gaan als met abortus en euthanasie, enz. De protestantse kerken zwegen vanwege de verschillende visies in alle talen. Zelf heb ik hierover ingezonden stukjes in de dagbladen en in het kerkblad geschreven. Romeinen 1:25 was de basis: ‘Zij (de goddelozen) hebben de waarheid Gods vervangen door de leugen en het schepsel (mens, dier en natuur) vereerd en gediend boven de Schepper (evolutietheorie), men heeft in zijn denken God van Zijn eer beroofd!

Sciencefiction
De waarschuwingen van de apostel Paulus worden vandaag genegeerd en God indien mogelijk, zou buitenspel worden gezet! Satan speelt één van zijn laatste troeven uit en manifesteert zich als een ‘engel des lichts’ (2 Korintiërs 11:14), maar ook als een briesende leeuw tegenover Gods volk Israël! De maakbare samenleving dreigt financieel, economisch en moreel failliet te gaan. Tweeduizend jaar heeft de mens Gods oplossing in Jezus Christus naar welzijn en geluk genegeerd. Goddank, Hij houdt de regie in handen!
Ik denk dat maar weinig mensen beseffen dat deze ‘nieuwe mens’ een imitatie en creatie van satan is, het lijkt misschien een sciencefiction! In mijn jeugd lazen we de boeken van Jules Verne (geboren in 1865), hij was in zijn denken, schrijven en ontwerpen zijn tijd 100 jaar vooruit! Hij ontwierp wolkenkrabbers, supersonische vliegtuigen en voorspelde de tv, zelfs een reis naar de maan zou mogelijk worden!
We leven in profetische tijden, de antichrist is komende. Misschien is deze ‘nieuwe mens’ wel de antichrist, het getal van de mens 666 uit Openbaring 13:18?

Antoon Koornstra


Kader
Antoon Koornstra volgde een avondopleiding tot godsdienstleraar, de 3-jarige Brandpunt Zaterdagbijbelschool en de opleiding tot lekenpreker aan de Baptistenseminarie.