Bert Dorenbos: ‘Ik mag graag dingen in beweging zetten’

Frits Boekhoff • 91 - 2015 • Uitgave: 2
Leven in de eindtijd, wat betekent dat eigenlijk. Zoeklicht-directeur Frits Boekhoff spreekt met een keur aan ‘bekende christenen’ over hun toekomstverwachting. Een verwachting die niet altijd gelijk is aan die van Het Zoeklicht, maar wel tot nadenken stemt.

‘Ik mag graag dingen in beweging zetten’

Bert Dorenbos (1942) was ruim 12 jaar directeur van de Evangelische Omroep. Tegenwoordig is hij voorzitter van de Stichting Schreeuw om Leven. Deze stichting is een Nederlandse christelijke organisatie die zich onder het motto ‘De waarheid en liefde van God, toegepast op alle terreinen van het leven’ inzet voor diverse ethische onderwerpen.

De stichting heeft vooral veel aandacht voor de bescherming van het ongeboren en geboren leven door zich te verzetten tegen de praktijk van abortus en euthanasie en door hulp te bieden bij een ongewenste zwangerschap of na een abortus. Ze ageert ook tegen zedenverwildering en godslastering en zet zich in voor het bevorderen van evangelisatie, gebed en het lezen van de Bijbel.

Bert heeft veel contact gehad met broeder Jan Kits, medeoprichter van de EO. “Ik heb de Brandpunt Bijbelschool mede opgericht,” zei broeder Kits, “maar misschien had ik dat wel niet moeten doen. Want wanneer de studenten eenmaal afgestudeerd zijn, hebben ze afgeleerd om met een zeepkist de straat op te gaan, want ze willen allemaal een nette baan.” Een lachende Bert gaat verder: “Broeder Kits en ik hebben samen een aantal zeepkisten gemaakt die je op de fiets kon meenemen. Hiermee hebben we op de Dam in Amsterdam en in Rijssen het evangelie verkondigd.”
Bert heeft bij het sterfbed van broeder Kits gestaan. De laatste woorden die Bert van hem hoorde waren: “Maar dan moet je wel de hand aan de ploeg slaan.” Nu, deze uitspraak karakteriseert ook Bert bij uitstek. Zoals hij zelf zegt: “Ik mag graag dingen in beweging zetten.”

Als u in de laatste vijf minuten van het journaal het Nederlandse volk zou mogen toespreken, wat zou u dan zeggen?
“Net als Paulus op de Areopagus zou ik Jezus Christus verkondigen en Die gekruisigd. Hij is de weg, de waarheid en het leven. Hij biedt ons liefde aan en zegt tot een ieder: ‘Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn…’ Wanneer je die liefde aanneemt volgt de zegen, wanneer je dat niet doet is er een leven zonder God en dat is een vloek.”
“De huidige Nederlandse samenleving gaat aan normloosheid ten onder,” vervolgt Bert. “Als premier Rutte tijdens een interview aangeeft dat abortus, euthanasie en homoseksualiteit verworven rechten zijn waar niemand meer aankomt (‘Maak je geen zorgen, Pechtold.’), dan moeten we niet verbaasd zijn over de gevolgen. Dan roepen we veel ellende over ons af en geven de tegenstander van God vrij spel. De commotie in het Midden-Oosten, de kapotte huwelijken, pornografie: dat zijn de gevolgen wanneer we God de rug toekeren. Daar is toch niemand blij mee! Ik zou tegen de mensen zeggen: Volg Jezus en dan zul je eens zien wat er gebeurt!”

Gelooft u in een nieuwe hemel en een nieuwe aarde?
Op deze vraag antwoordt Bert: “Wat een rare vraag! Dat staat toch gewoon in de Bijbel en wat in de Bijbel staat gaat gebeuren. We hollen naar het einde. Wij hebben God in de steek gelaten, maar Hij komt met Zijn rijk van gerechtigheid. Zijn plan gaat door.
Gelovigen hebben het eeuwige leven al en mogen leven met de vurige verwachting van Zijn komst. Die verwachting betekent dat wij alle mensen over de Here Jezus moeten vertellen. De opdracht is de redding van verloren zielen. Anders is die verwachting een soort theologische hobby. Te veel bezig zijn met Israël, wederkomst of bedelingenleer is niet goed. Zeker niet als dat in de plaats komt van verootmoediging voor God en het redden van zielen voor de eeuwigheid.”

Is er voor Israël nog een speciale rol?
Ook dit is volgens Bert een rare vraag: “De Here Jezus komt immers niet terug in Oeganda of zo. Hij komt terug in Jeruzalem, op de Olijfberg en zal door de gouden poort binnenkomen. Ik kom uit de gereformeerde traditie en kende de profetieën over de komst van de Here Jezus uit het hoofd. Maar de vele profetieën over Zijn wederkomst ben ik pas later gaan bestuderen. Dan gaan je ogen open, ook voor Gods plan met Israël.
De verfoeilijke vervangingstheologie is gif voor de kerken. De hardnekkigheid hiervan is groot. Ik vraag me af hoe je de eindtijd kan doorkomen wanneer je geen zicht hebt op de profetieën over de wederkomst van de Here Jezus en over Israël. In de meeste kerken – en ook in veel evangelische groeperingen – moet je hier niet te veel over zeggen. Dan moet je je mond houden. Onze houding ten opzichte van Israël is heel bepalend; het is en blijft Gods volk. Sterker nog, dit niet erkennen leidt tot afval.”

U hebt nog dertig seconden van het journaal; wat gaat u nog zeggen tegen de christenen in Nederland?
“Lees je Bijbel, bid elke dag,” antwoordt Bert direct. “Helaas leest een groot deel van de christenheid de Bijbel niet en loopt de kantjes er van af. Daarin ben ik zelf een voorbeeld: het duurde te lang voordat ik de profetieën ben gaan lezen. Ja, de leesloosheid en de gebedsloosheid onder de christenen is schrikbarend. Maar ik schaam mijzelf ook. Ik heb een inhaalslag gemaakt. Tegen de jonge mensen zou ik daarom zeggen: “Lees juist nu de Bijbel!” En tegen ons ouderen: “Gelukkig is Gods genade groter dan onze lamlendigheid!”

Frits Boekhoff