Berichten - jrg. 75-13

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 13
DE ISLAMITISCHE BOM
Het Islamitische Pakistan zegt, dat het beschikt over de neutronenbom. Men heeft voldoende kennis, alsmede het materiaal ervoor in huis, zo berichtte het staatspersbureau medio augustus. Het persbureau Associated Press citeert een Pakistaanse wetenschapper, N.M. Butt, directeur-generaal van het Pakistaanse Instituut voor nucleaire technologie, die zegt dat zijn land over zoveel kennis en materiaal beschikt dat elke bom van elke afmeting kan worden gemaakt, inclusief de neutronenbom. Kort daarvoor zei ook India over de gevaarlijke neutronenbom te beschikken.

De neutronenbom heeft een grote vernietigende uitwerking, niet zozeer vanwege de explosieve kracht maar meer vanwege de straling, die mensen op grote schaal doodt, maar gebouwen en materieel ongemoeid laat.


CHINA HELPT IRAN AAN RAKETTEN
De Washington Times berichtte, dat China onlangs elf miljoen dollar investeerde in het Iraanse raketten-programma. China beloofde in 1998 niet aan het Iraanse regiem raket-technologie te geven, maar de praktijk weerspreekt deze belofte.


MILJARDEN VOOR INDIA’S BOMMEN
India geeft de komende jaren honderdvierentwintig miljard HK-dollars (ruim dertig miljard gulden) uit aan de opstelling van zijn atoombommen en raketten. India beschikt over ca. 400 atoomwapens, verdeeld over lucht-, land- en zeestrijdkrachten.


ISLAM GRIJPT DE MACHT IN INDONESIE
Het zwaard van de Islam slaat hard toe in Indonesië. Werd destijds onder Soekarno gestreefd naar vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende godsdiensten, thans niet meer. Op Ambon gaat het er hard aan toe. Kerken worden platgebrand en mensen vermoord, evenals in andere delen van Indonesië. Eind augustus trokken duizenden in het wit gehulde moslims in Jakarta de straat op om de opkomst van de islamitische macht in Indonesië te onderstrepen en te ondersteunen. Er werd voortdurend geschreeuwd: "Allah Akbar" - het Arabisch voor Allah is groot'. Indonesië - met tweehonderd miljoen moslims, dat is 90% van de bevolking - is het grootste islamitische land ter wereld. In Oost-Timor kwamen honderdduizenden om. Zogenaamde milities gesteund door het leger moord de Rooms-katholieke bevolking massaal uit.