Bent u er klaar voor?

Marianne Glashouwer-van der Lugt • 76 - 2000/01 • Uitgave: 21
Kortgeleden las ik weer het prachtige boek van Leon Uris 'Gezworen kameraden", over de heroïsche strijd van Amerikaanse mariniers in de Tweede Wereldoorlog. Alles wat maar met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, interesseert me enorm. Ik kijk graag naar zwart-wit documentaires of tv films over die tijd. En boeken over mensen die in het verzet gezeten hebben, of verhalen over overlevenden van de Holocaust boeien me enorm. Ik leef het me dan zo in, dat ik met tranen in de ogen voor de tv zit als er beelden zijn over de vernietigingskampen. Wat me nu zo bijzonder trof bij het lezen van 'Gezworen kameraden" was de grote saamhorigheid onder de soldaten. Ze hielpen elkaar waar ze maar konden. Ook was er een grote opofferingsgezindheid onder hen. Zo kwam het herhaaldelijk voor dat een soldaat zijn eigen leven waagde, om een gewonde kameraad uit de vijandelijke linies te redden. Wat een enorme heldenmoed en liefde voor elkaar!

Soms zou ik wel eens willen dat we ook als gemeente zo'n band met elkaar hadden! Dat we naar elkaar omkijken en ons opofferen voor een ander. Dat we ook echt fungeren als het lichaam van Christus!

Wat me verder opviel in het boek van Leon Uris, was dat de manschappen over een goede bewapening beschikten. Al het materieel was van uitstekende kwaliteit, en de nieuwste snufjes werden gebruikt om het gevecht tegen de vijand te winnen. Dat deed me denken aan het gedeelte uit Efeziërs 6:10-20 over de geestelijke wapenrusting. Ook wij hebben, als christenen, de beschikking over een uitstekende wapenrusting. Beter kan niet!

Het is de wapenrusting die we van onze Koning Zelf krijgen, het geloof in de Here Jezus. In Zijn kracht staan we sterk!

In Zijn waarheid staan we sterk, want zegt Hij Zelf niet: "Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven" (joh. 14:6)? Als soldaten in Zijn leger kunnen we niets uit eigen kracht, maar als we in Hem blijven, dan kunnen we leven in de overwinning. "Voorts, weest krachtig in de Here en in de sterkte zijner macht" Ef.6:10. Als gemeente staan we sterk als we vasthouden aan de Bijbel, die God ons Zelf gegeven heeft als een lamp voor onze voet en een licht op ons pad. Dan gaat Hij Zelf vooraan in de strijd en hoeven wij alleen maar te wandelen in de werken die Hij reeds tevoren bereid heeft. Daarvoor zijn we geschapen: om goede werken te doen (Ef. 2:10). Om de liefde die wijzelf van God ontvangen hebben, door te geven aan anderen. Verder roept de apostel Paulus ons in dit gedeelte op om trouw te zijn in gebed, om dagelijks voorbede te doen voor onze kinderen en kleinkinderen, voor onze broeders en zusters die in verdrukking leven, voor onze voorgangers die zo'n zware en verantwoordelijke taak hebben om het evangelie te verkondigen. Ja, wij worden opgeroepen om voor álle heiligen te bidden.

Dat is al een hele taak op zich! Terwijl ik "Gezworen kameraden" aan het lezen was, vroeg ik me af: wat bezielde deze mannen, waardoor waren ze tot zulke heldendaden in staat? Ze groeiden als het ware boven zichzelf uit en degene van wie je het niet zou verwachten, was vaak de dapperste van allen! Ik denk dat ze zo van hun familie, dorp en vaderland hielden, dat ze dat tot elke prijs wilden verdedigen tegen de vijand. Daar hadden ze alles voor over, zelfs hun eigen leven. Ook wij hebben een Koning die het waard is om voor te strijden! Wat meer is. Hij geeft ons er Zelf de kracht voor om die strijd te leveren. Welke koning doet dat? Alleen Koning Jezus! Hij roept ons op om als Zijn bruid in Hem te blijven, en eensgezind te zijn. Dan zijn we sterk en hebben we een getuigenis voor de wereld.

Want daar gaat het om, dat de mensen aan ons persoonlijk leven, en ook aan ons als Gemeente, kunnen zien dat God goed is, zodat er nog velen aan Zijn Gemeente toegevoegd mogen worden!

Je hoorde het vorig jaar nogal eens: ben je er klaar voor? Ben je klaar voor deze nieuwe eeuw, heb je je maatregelen getroffen, heb je goede voornemens genomen? Het is heerlijk om te weten dat, als we dicht bij de Here Jezus blijven, we helemaal klaar zijn voor elk nieuw jaar, wat er ook in ons leven mag gebeuren. Omdat Hij voor ons zorgt, en we nooit uit Zijn hand kunnen vallen! Ook niet in dit nieuwe jaar!

Marianne Glashouwer-van der Lugt