Ben je echt beter dan de ander? - Spr. 9:8

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 13
‘Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht en hij zal u liefhebben’ (Spreuken 9:8).

Samen met een oudstenechtpaar geef ik leiding aan een kleine jongvolwassenengroep van onze gemeente. We behandelen de prachtige Hebreeënbrief en genieten ervan. De afgelopen keer troffen mij de eerste twee verzen van hoofdstuk 5.

Dit Bijbelgedeelte vertelt dat een hogepriester uit de mensen genomen is. ‘Daardoor kan hij voluit medelijden hebben omdat hij ook zelf met zwakheid omvangen is’ (HSV). De Bijbel in Gewone Taal (BIGT) zegt het heel treffend: ‘Hij weet hoe moeilijk het is om te leven zoals God het wil. Want hij leeft zelf ook niet altijd zoals God het wil.’ Ik vind dit heel bijzonder!
Het omschrijft zo prachtig hoe onze houding moet zijn tegenover mensen die wij terecht moeten wijzen. Het vraagt van ons dat we in ons hart medelijden hebben, meevoelen, verdragen, begrip en geduld hebben. Maar wat ik vooral wil benadrukken, is dat we niet boven hen, maar naast hen gaan staan! Dus niet met het vingertje omhoog: ik zal je wel eens vertellen wat je allemaal fout doet… Wij moeten ons met hen vereenzelvigen. Wij zijn mensen zoals zij en worden blootgesteld aan dezelfde verzoekingen. Het kan ook ons overkomen. Of denkt u misschien van niet?
In Galaten 6:1 en 2 zegt Paulus: ‘Stel dat iemand van jullie iets verkeerds doet. Dan moeten jullie hem op een vriendelijke manier helpen om weer het goede te doen. Pas ook op dat je zelf geen verkeerde keuzes maakt. En denk niet dat je zelf beter bent dan de anderen’ (BIGT). 1 Korintiërs 10:12 zegt: ‘Wie denkt te staan, laat hij oppassen dat hij niet valt’ (HSV). Anderen zijn gevallen, ook wij kunnen vallen. Als we denken dat we beter zijn dan de ander en op onszelf vertrouwen, zijn we echt in gevaar!

Hoe is dat met onze grote Hogepriester, Jezus de Zoon van God? Hij nam helemaal onze natuur aan, werd in alle opzichten totaal aan ons gelijk. Hij werd been van ons been, vlees van ons vlees en geest van onze geest. En… Hij is in alles op dezelfde wijze verzocht als wij! Daardoor ook kan Hij medelijden hebben met onze zwakheden en met ons meevoelen. Het is bijna niet te geloven, maar het staat zwart op wit in Hebreeën 4:15.
Er is echter één groot verschil: onze Heiland was zonder zonde waardoor Hij niet alleen naast ons, maar in onze plaats kan staan. Hij nam onze zonden op Zich zodat wij altijd vrij tot God mogen gaan. Welk een vriend is onze Jezus!

Els ter Welle