Belijden en beleven

ds. Nico Raatgever • 76 - 2000/01 • Uitgave: 4
Als predikant in één van de grote kerken (Ned.Herv.) is het verwisselen van gemeente altijd een ingrijpende, maar ook geestelijk (in)spannende zaak. Hoe funktioneert de gemeente? Wat is de plaats van kinderen, tieners en jongeren in de gemeente? Hoe beleven gemeente-leden hun geloof? Leeft er toekomstverwachting en is het werk van de Heilige Geest zichtbaar en ervaarbaar? Is alles goed georganiseerd en leeft het geloof ook? Moet de prediking meer op het hoofd of op het hart gericht zijn? Enz. enz.
En dan ga je aan 't werk: biddend en verwachtend, aftastend en zoekend: waar legert de kudde? Br. Johannes de Heer schreef ooit: "De kudde bestaat uit schapen en niet uit giraffen, hang de voederbak dus niet te hoog!" En zo komen er contacten, leer je de gemeente (n.b. niet jouw gemeente, maar Gods gemeente) kennen en aanvoelen en krijg je (geloofs)relatie met jongere en oudere gemeenteleden en ontdek je dat er heel veel leeft, heel veel verlangen is naar geloofsopbouw en verdieping, maar dat ook aan geloofsvernieuwing en geloofszekerheid gewerkt kan en mag worden.

Je hoort van jongeren dat ze de Heere Jezus aanvaard hebben als hun Heiland en Verlosser en van ouderen dat hun geloof persoonlijker en intenser wordt en dat ze er zo maar met anderen over gaan praten.

Een Praise-band ontstaat spontaan en groeit, een Zoeklicht-avond wordt heel goed bezocht en als "zeer gezegend" beleefd. Op een zaterdagavond komt het koor "Maranatha- 2000" zingen en is de kerk (500 plaatsen) helemaal vol, terwijl de aanwezigen dol enthousiast zijn over de gehoorde en gezongen maranatha- en Israëlliederen.

De Heere wordt aanbeden, gedankt en geprezen om de rijke zegen, die we als gewone Hervormde dorpsgemeente mogen proeven en smaken en met elkaar delen. En dan wordt het 16 april 2000: Palmzondag. Een feest voor de gemeente: elf jonge mensen geven hun ja-woord aan Jezus, waaronder een vader (samen met moeder) die op zijn belijdenis gedoopt wordt en hun twee kinderen: een jongen van 10 jaar, die op deze dag, zijn verjaardag, op de vraag: "Wil jij ook een schaapje van de Goede Herder zijn?" spontaan en duidelijk "Ja" roept en z'n zusje van 8 jaar, die op dezelfde vraag, heel bedeesd, maar met een stralend gezichtje: "Ik wel" zegt en knikt.

En dan nog negen anderen, die openlijk, hardop en overtuigd belijden dat ze de Heere Jezus willen volgen omdat ze Hem als hun Heere en Heiland hebben leren kennen en in een relatie met Hem zijn gaan leven. Voorafgaande aan hun belijdenis vroeg ik hen allemaal een persoonlijk getuigenis te willen schrijven n.a.v. vier punten:

a. Waarom doe je belijdenis?
b. Wat belijd je?
c. Welke bijbeltekst spreekt je persoonlijk aan?
d. Welk lied wil je graag met de gemeente delen?

Prachtige, soms ontroerende getuigenissen werden opgeschreven.
Waarom?
"Ik wil ja zeggen tegen een leven met God, want God heeft ja tegen mij gezegd."
"In het openbaar belijdenis doen, zie ik als een bevestiging van de band die ik met God heb en dat ik mijn leven met Jezus wil delen." "Ik heb geen geloofservaring meegemaakt, maar voel me als Timotheus, die het ook aannam dat God, in Christus, zijn Heiland was."
De keus voor God heb ik enige tijd geleden al gemaakt, nu belijd ik, temidden van de gemeente, dat ik een kind van God mag zijn door het bloed van Jezus!"
Wat?
"En dat Jezus voor mij gestorven is aan het kruis en de zonden op Zich genomen heeft, ook voor mij." "Voor mij is God de enige God, en door Jezus aan te nemen word je rustiger, omdat je met alle dingen bij Hem terecht kan."
"Jezus laat mij zien, dat ondanks mijn beproevingen, die blindheid met zich meebrengt, ik mag zien dat met vertrouwen en geloof alles te overwinnen valt." “Dat de Bijbel het enige echt ware Woord van God is! Dat door mensen via de Heilige Geest geleid, geschreven en bewaard en aan mij gegeven is. 2 Tim.3 vs. 16; Joh.10 vs. 35."

Tekst?
Jesaja 41 vers 10: "Vrees niet want Ik ben met u, enz.
Marcus 14 vers 36 en 41:" Abba, Vader… slaapt nu maar en rust. Het is genoeg!"
Galaten 2 vers 16: "Niemand kan recht voor God staan… alleen door het geloof in Jezus Christus."
En… Matth.24 vers 13; Romeinen 8 vers 31; Psalm 119 vers 105; Psalm 54 vers 6; Matth. 28 vers 19.

Liederen?
Samen in de Naam van Jezus! Opwekking.
Leer mij naar Uw wil te handelen, Psalm 86.
Wat de toekomst brengen moge, Gezang 300.
Glorie aan God! Opwekking.
Ik heb de vaste grond gevonden! Liedboek.
Heer die mij ziet zoals ik ben. Psalm 139.
Waardig, o waardig bent U, Heer! Opwekking.

Een enorme vreugde en een diepe geloofsbelevenis om met deze jonge christenen te mogen delen in het geloof en wat een kostbaar geschenk om hun vertrouwen te ontvangen doordat ze mij in hun hart lieten kijken.

Nee, geen opzienbarende, emotionele ervaringsmirakelen, maar wel opbeurende tekenen van Gods genade en trouw.
Nee, het is niet allemaal kommer en kwel, ook niet in de kerken, want de Heere is groot en zeer te prijzen en geslacht aan geslacht zal Uw werken roemen, zij zullen Uw machtige daden verkondigen. Psalm 145 vers 3 en 4.
Nu, dat willen ook wij doen en blijven doen, ook in onze fijne,
gewone Hervormde dorpsgemeente van Almkerk.
Maranatha ! Halleluja!

ds. Nico Raatgever