Begin maar gewoon opnieuw!

Marianne Glashouwer-van der Lugt • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 17
Afgelopen zomer waren we op vakantie in Frankrijk, en we bezochten daar een doolhof dat bestond uit een labyrint van hoge maiskolven, meer dan manshoog. Echt leuk voor een dagje uit! We begonnen er dan ook vol goede moed aan: mijn man en ik, onze jongste dochter en haar vriendin. Mijn man liep voorop met de plattegrond in zijn handen, en wij liepen er als eendjes achteraan, want het was er heel smal. Maar op een gegeven moment waren we het spoor helemaal bijster! Er zat niets anders op dan terug te gaan naar de plaats waar het misging, en weer opnieuw te beginnen! Toen lukte het. We zijn er uitgekomen, maar het kostte ons wel een paar uur!

Aan dit voorval moest ik denken toen we op onze bijbelkring bezig waren met het boek Jona. Eens in de twee weken komen we met een aantal mensen uit de gemeente bij elkaar om Gods Woord te bestuderen en te ontdekken wat dat voor ons dagelijks leven betekent. Er werd ons gevraagd wat ons het meeste trof in het boek Jona, en iemand antwoordde: dat je altijd weer opnieuw kunt beginnen!

Jona krijgt van God de opdracht om naar Ninevé te gaan en te zeggen dat God de stad zal oordelen, om de vreselijke dingen die daar gebeuren. De maat is vol. Maar Jona wil die opdracht van God helemaal niet uitvoeren, en daarom vlucht hij zo ver mogelijk bij Hem vandaan, alsof God hem dan niet zou kunnen vinden! Maar dan gebeurt er iets vreselijks: er steekt een geweldige storm op en Jona wordt overboord gegooid. De Here laat Jona dan niet in de steek, maar Hij zorgt ervoor dat een grote vis hem opslokt. Daar krijgt Jona het zo benauwd dat hij tot de Here roept. God redt hem. Dan komt het geweldige dat de Here God Jona niet verwerpt, en een andere profeet zoekt die wel gehoorzaam is, maar dat Hij het weer met Jona wil proberen. We lezen dan: "Het Woord des Heren kwam ten tweede male tot Jona: Maak u op, ga naar Ninevé, de grote stad, en breng haar de prediking, die Ik tot u spreken zal." (Jona 3: 1,2). Dan is Jona gehoorzaam en hij doet wat God van hem vraagt. Jona mag weer opnieuw beginnen!

Daar is dan die grote stad Ninevé van meer dan 120.000 inwoners. Er gebeuren daar zulke vreselijke dingen dat God het niet langer kan aanzien. Hij wil de stad van de aardbodem verdelgen. Maar dan gebeurt het grote wonder dat op de prediking van Jona de hele stad in rouw gedompeld wordt in het besef van de vreselijke zonden die begaan zijn. Het is niet zo maar even "sorry" zeggen, maar er komt een geweldig besef van zonde. Zelfs de koning doet zijn rouwgewaad aan en zit in zak en as. Dan is God opnieuw genadig. We lezen in Jona 3:10 dat toen God zag wat ze deden, hoe ze zich bekeerden van hun boze wegen, Hij berouw kreeg over wat Hij van plan was met de stad te doen en ze weer een nieuwe kans gaf. Ook Ninevé mag weer opnieuw beginnen!

Er ligt een enorme troost voor ons in dit bijbelboek Jona. Wat zijn wij soms niet recalcitrant! We weten vaak heel goed wat God van ons vraagt, maar ook wij hebben vaak geen zin om Zijn wil te doen, omdat we andere plannen met ons leven hebben! Wij vertonen ook nog wel eens -vluchtgedrag", als er een beroep vanuit de gemeente op ons gedaan wordt, om bijvoorbeeld ouderling te worden, of om mee te helpen met het vrouwenwerk. Wij hebben het dan "te druk", of we vinden onszelf niet geschikt, of we denken dat we die verantwoordelijkheid in de gemeente niet aan kunnen. Allemaal vluchtgedrag! Want als de Here iets van je vraagt, dan geeft Hij je ook de kracht om het te doen. Hij wil ons gebruiken, ook al zijn we soms net zo ongehoorzaam als Jona. Als we terug gaan naar het moment waarop het fout ging, en onze zonden aan de Here belijden, dan wil Hij steeds een nieuw begin met ons maken!

Marianne Glashouwer-van der Lugt