Begin bij het begin

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 19
Stel je eens voor dat God niet bij het begin was begonnen. Dan hadden wij nooit Kerstfeest kunnen vieren. De geboorte is het begin van het leven hier op aarde. En voor het leven in de hemel is geboorte eveneens het begin.

GEBOORTE EN WEDERGEBOORTE
In lied 479: 3 uit Het Liedboek voor de Kerken zingen wij:
"t Is alles een gelijkenis van meer dan aards geheimenis". Geboren worden is ook een gelijkenis van meer dan aards geheimenis. Geboren worden is het begin van leven hier op aarde; wedergeboorte is het begin van het Leven in de Hemel. Lees eens wat er staat in Johannes 3: 1 - 15. De Heiland geeft een gevoelige les aan de leraar van Israël. Nicodémus begrijpt eerst helemaal niet wat de Here Jezus bedoelde: verzen 4 en 9. Geboorte is ook het begin van ons geestelijke leven. Daarom zegt Petrus: En verlangt als pasgeboren kinderen naar de redelijke, onvervalste melk, opdat gij daardoor moogt opwassen tot zaligheid, indien gij geproefd hebt, dat de Here goedertieren is." - 1 Petrus 2 : 2 en 3.

De geboorte van een baby is een Goddelijke illustratie van geestelijke geboorte, waar - hoe klein ook - alles reeds aanwezig is voor het groeiproces. Bent u wederom geboren? U moet het begin niet overslaan.

MELK DRINKEN
Iedere pasgeboren baby krijgt melk te drinken. Daaruit kunnen wij ook een heleboel leren.

le. Wij mogen best een bepaalde periode van ons geestelijke leven alleen maar melk drinken. Als pasgeborenen mogen wij verlangen naar de melk, zo schreef Petrus hierboven. Als je nog een baby in Christus bent, is het helemaal niet erg wanneer je alleen het eenvoudige Woord hoort, de melk van het Woord drinkt.

2e. De apostel Paulus zegt in 1 Corinthiërs 3 : 2: "Melk heb ik u gegeven, geen vast voedsel, want dat kondt gij nog niet verdragen. Ja, dat kunt gij ook nu nog niet, want gij zijt vleselijk." Zijn wij mensen, die na hun wedergeboorte, alleen nog maar melk drinken of ook al vast voedsel eten?

3e. Het is zeer vreemd dat mensen jaren na hun wedergeboorte alleen nog maar geestelijke melk willen drinken. Zo zijn wij heel vaak kieskeurig omtrent het Woord van God. Het ene valt wel goed uit dat Woord, en het andere van dat Woord laten wij liggen. Dat is te moeilijk, dat ligt te zwaar op velen geestelijke maag, die is alleen gewend aan lichte kost, aan melk.

GODDELIJKE ZOON
God is op Zijn tijd bij het begin begonnen!
Maria begreep niet wat de engel bedoelde. Zij zei tegen Gabriël:
"Hoe zal dat geschieden, daar ik geen omgang met een man heb?" - Lucas 1: 34.

Er was tot haar gezegd, dat zij de moeder des Heren zou worden - zie Lucas 1:31. Zij dacht alleen maar aan de geboorte die uit het vlees plaatsvindt. Zij houdt geen rekening met de Heilige Geest. Gabriël moet haar daaraan herinneren met de woorden:

"De Heilige Geest zal over u komen en de kracht des Allerhoogsten zal u overschaduwen. Want geen Woord, dat van God komt, zal krachteloos wezen." - Lucas 1:35, 37.

Waaraan denken wij bij het naderende Kerstfeest? Denken wij dan aan de Heilige Geest? Nee, want de Heilige Geest behoort bij het Pinksterfeest. Denken wij dan aan de kracht des Allerhoogsten? Nee, want Zijn kracht bewees Hij op het Paasfeest.
Het Woord van God is in geen enkel opzicht krachteloos. Het is met dynamiet geladen. Het Woord is vol kracht! Het is als de Heilige Geest, Die Maria voorzag van een Goddelijke Zoon. God is bij het begin begonnen! Hij heeft niets overgeslagen! De Zoon van God (de Heilige Geest zal over u komen) werd de Zoon des Mensen (geboren uit de maagd Maria).

UW DOEL
U en ik moeten beginnen bij het begin. Want God is daar ook begonnen. Hij begon bij de geboorte van de Here Jezus. Wij zijn daar ook gestart. De Here God koos de weg die wij allen hebben afgelegd.

Wat is het doel van onze geboorte? Dat wij altijd een baby blijven? Nee, wij moeten volwassen worden. Wij moeten zelf weer kinderen krijgen.

Zo is ook de geboorte van de Heiland geen doel op zichzelf. Hij kwam op aarde, Hij werd geboren om groot, om volwassen te worden. En Hij is als een volwassen Man gestorven en opgestaan. Daardoor kunnen wij uit God geboren worden en zo kinderen van God worden. Uw geloof in Hem, vertrouwen op Hem is het grote doel waarvoor Hij werd geboren! Dat u dan weer zelf geestelijk nakroost krijgt, is het grote doel waarvoor u werd geboren.

Bent u al begonnen bij het begin? Bij de geboorte?

Een goed geboortefeest van de Here Jezus, een goed wedergeboortefeest van uzelf en een goed geboortefeest van anderen.

Nol Esmeijer