Basisonderwerpen van het christelijke leven (7)

Hans Kruisman • 92 - 2016 • Uitgave: 11
Hoe kan ik staande blijven in deze wereld?

In deze reeks van artikelen zijn enkele belangrijke ‘basis’-onderwerpen van het christelijke geloof besproken. In dit zevende en laatste artikel geeft Hans Kruisman in een kort bestek antwoord op de vraag hoe wij staande kunnen blijven in deze wereld.

Er is strijd! Want satan is niet blij dat wij kinderen van het Licht zijn. Kinderen van God. Hij stelt alles in het werk om u en mij nutteloos te maken voor God. De satan kan zich in diverse gedaantes manifesteren. Als onze tegenstander (1 Petrus 5:8-9), onze verleider (Hebreeën 4:15-16); onze misleider (1 Timoteüs 4:1); onze berover (Hebreeën 12:15; 2 Johannes 1:8) of als onze aanklager (Openbaring 12:10; 1 Johannes 2:1-2). Maar God laat ons niet in de steek.

Het juiste fundament
Ten eerste dienen wij op het fundament der Waarheid te staan. Alleen op deze Rots kan ons leven zin en richting krijgen tot eer van God. In Het Zoeklicht nr. 8 spraken wij over het ‘exclusieve fundament’ van Woord en Geest. God is immers de enige Schepper van hemel en aarde en wenst geen inmenging van wie of wat dan ook. Het Woord kent geen houdbaarheidsdatum! Daarom dienen wij alleen op dit exclusieve leerfundament staande te blijven tot de komst van Christus. ‘…dat gij dit gebod onbevlekt en onberispelijk handhaaft tot de verschijning van onze Here Jezus Christus’ (1 Timoteüs 6:12-14).
Maar satan wenst u door middel van het nieuwe denken op het fundament der Synthese te plaatsen. Dat is een ‘inclusief’ fundament en is geschikt voor de postmoderne mens. Zij kent namelijk geen absolute normen, geen tegenstellingen en wenst een vreedzame co-existentie. Als satan hierin slaagt, bent u onbruikbaar geworden voor onze Here. Dwaal niet! Door te staan op het fundament van Woord en Geest, een exclusief fundament, bent u tot alle goed werk toegerust (2 Timoteüs 3:16-4:3). ‘Jezus sprak tot hen: Dwaalt gij niet daarom, dat gij de Schriften niet kent (Woord) noch de kracht Gods (Heilige Geest)?’ (Marcus 12:24).

De juiste wapenrusting
Ten tweede dienen wij de wapenrusting Gods aan te doen. Alleen dan kunnen wij staande blijven en vrucht dragen tot Zijn eer. Efeziërs 6:10-19 geeft hiervan een omschrijving. Als kind van God bent u bekleed met de waarheid (gordel), gerechtigheid (pantser) en de vrede (schoenen).
Om stand te kunnen houden tegen de duisternis, dient u vervolgens ook zelf in actie te komen. Houd stand door de hoop (helm) die uw denken richting geeft naar de wil van God (Schriftgericht denken) en houdt hierbij – ongeacht de omstandigheden – voortdurend Hem in het geloof voor u (schild) en handel naar Woord en Geest (zwaard/gebed).

Zelfde woorden, andere uitleg
Dit vraagt enige oefening. Wij beperken ons tot enkele woorden die, onder invloed van het postmodernisme, een andere ‘inhoud’ hebben gekregen.
Gevoel: In sommige christelijke kringen legt men eerder het accent op een heerlijk nestgevoel of een cultuur die de mens centraal stelt in haar beleving. In enkele opwekkingsliederen, zoals: ‘Heer komt dichterbij, dan kan ik uw schoonheid zien en uw liefde voelen’ staat niet God, maar ik-en-mijn-Jezus centraal. Het gaat kennelijk alleen om het verkrijgen van een ontmoeting of aanraking met (G)god. Met Jesaja 40:31 kan deze handelwijze niet goedgekeurd worden. Deze Bijbeltekst spreekt niet over ‘voelen’, maar over ‘verwachten’. De dominante plaats van het gevoel kan resulteren in een oproepen van een werkelijkheid waardoor het geloven vooral een beleven van het geloof is geworden. Maar de werkelijkheid dient door de Waarheid gestuurd te worden en niet door het gevoel.
Waarheid: Volgens het postmodernisme bestaat de waarheid niet en kan niemand daar dus beroep op doen. Deze geest heeft helaas haar invloed in christelijke kring doen gelden, zodat bij velen een geestelijk pacifisme is ontstaan. Een kritische houding hoort hier niet bij. Een van de wrange vruchten is het ontbreken van tucht/terechtwijzing. Wij worden in de Schrift, natuurlijk binnen bepaalde criteria, aangespoord om elkaar te vermanen (Kolossenzen 3:16). Het is ongehoorzaamheid aan God om dat niet te doen. Het Schriftgericht denken ziet Waarheid als potgrond waaruit liefde kan groeien en bloeien.
Eenheid: Dan denk ik aan het rapport ‘Wij kiezen voor eenheid!’ van een te ondertekenen oecumenisch manifest (verklaring). Een citaat dat kenmerkend is voor deze ‘kerk’: ‘Wij hebben behoefte aan een nieuwe geest van wederzijds respect en nederigheid om samen te dienen met degenen met wie wij verschillen in overtuiging en opinie… eenheid in diversiteit.’ Dit is geen eenheid naar het Woord (Johannes 17:17-22), en daarom ook in strijd met het Woord. Zie onder andere in 2 Korintiërs 6:14-17 en Nehemia 7:64. Respect en nederigheid zijn goede eigenschappen, maar dit mag niet leiden tot ongehoorzaamheid aan de Waarheid.

Verkeerde invloeden
In bovenstaande zijn slechts enkele invloeden van het postmodernisme beschreven. Invloeden die u, indien u daaraan gehoor zou geven, ongemerkt op het synthetisch fundament doen staan. De gevolgen zijn bijzonder ernstig. Als christen hebt u dan geen relatie meer met God en produceert hierdoor alleen dode werken. Velen die God nog niet kennen als hun Heer en Heiland worden bedrogen. Met enige verbijstering horen zij Matteüs 7: ‘Ik heb u nooit gekend’ (vers 22-23). Blijf staan op de Rots, het fundament van de Waarheid (Jesaja 44:6-8) en doet de wapenrusting Gods aan (Efeziërs 6:11).

Hans Kruisman
Auteur van ‘De Bijbel aan het Woord’