Basisonderwerpen van het christelijke leven (3)

Hans Kruisman • 92 - 2016 • Uitgave: 6
In deze reeks van artikelen zullen enkele belangrijke ‘basis’-onderwerpen van het christelijke geloof besproken worden. In dit artikel geeft Hans Kruisman in het kort antwoord op de vraag waarom u in God zou moeten geloven.

Basisonderwerpen van het christelijke leven (3)
Geloven… Waarom?


Het negeren van de roepstem van God is ongehoorzaamheid en je doet bovendien jezelf tekort om niet te geloven. Het is ongehoorzaam om Hem te negeren, omdat God immers een tweevoudig recht op ons heeft. Hij is de Schepper (Psalm 100:3) en heeft bovendien ons met Zijn eigen bloed gekocht en betaald (1 Korintiërs 6:19-20). En wat doe je jezelf tekort!

In de ogen van God zit de mens van nature in een hopeloze situatie. De natuurlijke mens is geestelijk dood (Efeziërs 2:1-5). Wanneer de Bijbel over ‘dood’ spreekt, dan wordt hiermee ‘scheiding’ of ‘verloren gaan’ bedoeld. Dit resulteert in een vreselijke toekomst waarin pijn en verdriet je deel is. ‘…wie aan de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem’ (Johannes 3:36); ‘En dezen zullen heengaan naar de eeuwige straf, maar de rechtvaardigen naar het eeuwige leven’ (Matteüs 25:46). Je doet jezelf tekort om niet te geloven. ‘…laat u met God verzoenen. Hem, die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem’ (2 Korintiërs 5:17-21). Laat u met God verzoenen!

Waarom?
Het is bijzonder belangrijk dat u inziet dat er vijandschap bestaat tussen God en de mens die nog niet is ingegaan op Zijn roepstem. Het is de genade van onze Schepper dat Hij klopt aan de deur van ons hart. Hij roept tot ons: komt tot Mij! (Matteüs 11:28-30) In het eerste artikel hoorden wij ‘Kom’, maar nu geven wij aan het woord ‘kom’ ook richting: Kom tot Mij! Ieder mens moet een keuze maken.
Moeten wij komen om de liefde van Jezus te beantwoorden? Als dit het motief is, lopen wij nog altijd het gevaar dat er niets is veranderd tussen God en u. Waarom moeten wij komen? Jezus kwam naar deze aarde om de zonde weg te doen (Hebreeën 9:24-26) en wenst dat wij onze ogen openen voor de realiteit van de situatie waarin wij van nature staan. Luister naar het gesprek tussen Nikodemus en de Here Jezus in Johannes 3:14-18. Zoals zij die, met de erkenning van eigen zonde(n) en schuld, hun blik richtten op de koperen slang (Numeri 21:4-9) zo mogen wij nu met Hem tot verzoening komen indien wij, gebeten door de slang (satan), onze blik richten op het kruis.

Kom in beweging
‘… gerechtigheid Gods door het geloof in Jezus Christus, voor allen, die geloven… Hem heeft God voorgesteld als zoenmiddel door het geloof, in Zijn bloed…’ (Romeinen 3:22-25). Het is het werk van de Heilige Geest dat wij op een bepaald moment tot het inzicht komen dat onze situatie hopeloos is. ‘En als Hij (de Heilige Geest) komt, zal Hij de wereld overtuigen van zonde en van gerechtigheid en van oordeel’ (Johannes 16:8-10). Kom in beweging! Alleen door het zaligmakende geloof komen wij tot verzoening met Hem. Dit ‘geloven’ is een zeker weten (Hebreeën 11:1).
Het is een vertrouwen stellen op. Je gelooft in het geschreven Woord als de Waarheid (2 Timoteüs 3:15-17). Zo geloof je dat de God van de Bijbel bestaat en Hij met de mens de verloren relatie wenst te herstellen. Zo geloof je dat Hij Zijn Zoon naar deze aarde heeft gestuurd, een historisch feit, om dat te kunnen realiseren.

In Zijn Naam
Zoals wij eerder hebben geschreven, dienen wij ‘In Hem’ te geloven. Dit betekent niet een geloven zoals Hij. Jezus Christus zelf dient de inhoud van mijn geloof te zijn. Je gelooft in het vleesgeworden Woord (Johannes 1:14). Dit resulteert in een vereenzelviging met Hem (Galaten 2:20). Het zaligmakende geloof is het geloof ‘in Zijn naam’. Want door het kennen van Zijn naam, wordt aan het zaligmakende geloof de juiste inhoud gegeven. ‘…allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in zijn naam geloven’ (Johannes 1:12-13).
‘In Zijn naam’, dat wil zeggen: in de naam van de ‘HERE’ (JHWH), want deze naam wijst ons op Hem als de Zoon van God. Zijn naam is genoemd: het Woord Gods (Openbaring 19:13). En wie Hem kent, zal naar dat Woord luisteren. Het woord ‘Here’ kan ook ‘Meester’ (Kurios) betekenen. Onze Meester heeft over ons als eigenaar het absolute beschikkingsrecht.
‘In Zijn naam’, dat wil zeggen: in de naam van ‘Jezus’, want de betekenis van die naam wijst ons op Zijn redding.
‘In Zijn Naam’, dat wil zeggen: in de naam van ‘Christus’, de Gezalfde. Gezalfd tot Profeet, Priester en Koning. Daarom is Hij mijn Middelaar die mij door Zijn bloed heeft gekocht en betaald. Hij, onze Hogepriester, is ook mijn borg. Voor de wereld is Zijn koningschap nog verborgen, maar daarin zal Hij verandering brengen. Na de opname van de Gemeente zal Christus, de Koning der koningen en Here der heren, Zijn koningschap aanvaarden (Openbaring 19:4-16).
Belijden wij deze naam? ‘…dat God Hem èn tot Here èn tot Christus gemaakt heeft, deze Jezus, die gij gekruisigd hebt’ (Handelingen 2:36).

Waarom zou ik moeten geloven? Twee redenen.
• Omdat het ‘geloven’, zoals wij dat hier hebben gedefinieerd, de eerste stap van gehoorzaamheid is aan uw Schepper.
• Omdat alleen dit ‘geloven’ uw leven richting en zin (eeuwigheidswaarde) geeft.
Komt tot Hem!

Hans Kruisman
Auteur van De Bijbel aan het Woord