Basisonderwerpen van het christelijke leven (1)

Hans Kruisman • 92 - 2016 • Uitgave: 4
Is er een God?

In deze reeks van artikelen worden enkele belangrijke ‘basis’-onderwerpen van het christelijke geloof besproken. Onderwerpen die ook aan de orde zouden kunnen komen wanneer God u een geopende deur geeft om van Hem te getuigen. In deze reeks wordt met de invloed van de huidige postmoderne cultuur rekening gehouden. Het eerste van de zeven artikelen in deze serie geeft in een kort bestek antwoord op de vraag of er een God is.

Heeft God iets van Zichzelf bekend gemaakt? Daar kunnen wij volmondig ‘ja’ op zeggen. God heeft Zich bekend gemaakt, geopenbaard, door de schepping, door Jezus Christus, door Zijn Woord (de Bijbel) en wenst Zich ook te openbaren in u en mij. Hierdoor zijn wij mensen in staat om de God van de Schriften te kennen als een liefhebbende, rechtvaardige en genadevolle God. Hij is de enige en almachtige God van hemel en aarde en wenst zich daardoor te onderscheiden van alle andere ‘goden’. Alleen ‘JHWH’, de God van de Schriften, mag met recht de titel ‘God’ dragen. ‘De Here (JHWH) is onze God…’ (Jozua 24:17); ‘De HERE (JHWH)… dit is mijn naam voor eeuwig en zo wil Ik aangeroepen worden van geslacht tot geslacht’ (Exodus 3:14-15).
Even terzijde: het is opvallend dat in de Koran geen enkele keer de naam ‘JHWH’ wordt genoemd. Kennelijk wil onze God deze naam exclusief voor Zichzelf houden om Zich daarmee duidelijk te onderscheiden van o.a. de god van de islam. De God van de Schriften roept ons toe om te komen (Matteüs 11:28-30). ‘KOM’! Hij wil gekend worden.

Niet bij toeval
Kijk eens naar de schepping. Zelfs in deze gebroken wereld zien wij het werk van onze God. Kijk eens naar de sterren en planeten. Zou deze wereldklok bestaan zonder een klokkenmaker? Kijk eens naar uzelf. Een willekeurige cel bevat al evenveel informatie, informatie waarvan het DNA de informatiedrager is, als 500 boeken van elk 500 pagina’s. Een bibliotheek van 500 boeken ontstaat niet bij toeval, maar daar is intelligentie voor nodig geweest, zodat de boeken informatie bezitten. Zo is de schepping tot stand gekomen door Zijn Woord (Johannes 1:1-3). Je bent niet te verontschuldigen. ‘Want hetgeen van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid, wordt sedert de schepping der wereld uit zijn werken met verstand doorzien, zodat zij geen verontschuldiging hebben’ (Romeinen 1:20); ‘…gaat hun prediking (de prediking van de schepping) uit over de ganse aarde…’ (Psalm 19:1-5).

Profetieën vervuld
Kijk eens naar Hem. Wie Jezus Christus gezien heeft, heeft de Vader gezien (Johannes 14:9). God heeft Zich geopenbaard in Jezus Christus. Er is geen enkel voorbeeld in de menselijke geschiedenis waarbij profetieën die eeuwen tevoren in een heilig boek waren opgetekend, in één mens zo letterlijk vervuld werden. In de Schrift staan ruim 300 profetieën over Christus, die allemaal in vervulling zijn gegaan.
Wij zouden ook naar de vele wonderen en tekenen kunnen verwijzen die door Jezus Christus op aarde werden gedaan. Dat Jezus Christus de Zoon van God is, bewees Hij door Zijn opstanding. ‘…door Zijn opstanding uit de doden verklaard Gods Zoon te zijn…’ (Romeinen 1:4). Hij stelde zichzelf gelijk aan God de Vader. In Zijn leven voorspelde Hij hoe Hij zou sterven en dat Hij drie dagen later uit de doden zou opstaan en aan zijn discipelen verschijnen (vgl. Jona 1:17 met Matteüs 12:40). Geen macht zou Hem dat verhinderen.
Er bestaan over deze Jezus duizenden Griekse manuscripten (= handschriften) of fragmenten, waarvan sommige binnen een eeuw na de apostelen zijn geschreven. Niemand twijfelt aan het bestaan van o.a. Plato (zeven handschriften) of Caesar (tien handschriften), maar hoe staat het, ondanks die overweldigende informatie, met Christus en Zijn verlossingswerk? Twijfelt u?

Bijbel vertelt geen fabels
Lees het Woord, de Bijbel. God wenst Zichzelf ook te openbaren door Zijn Woord. ‘…maar thans geopenbaard en door profetische schriften volgens bevel van de eeuwige God tot bewerking van gehoorzaamheid des geloofs bekendgemaakt onder alle volken’ (Romeinen 16:25-26). De archeologie heeft haar laatste woord nog niet gesproken, maar de al bereikte resultaten bevestigen dat de Bijbel ons geen fabels vertelt. Zowel de Here Jezus als de apostelen getuigden dat de Heilige Schrift het Woord van God is. ‘O onverstandigen en tragen van hart, dat gij niet gelooft alles wat de profeten gesproken hebben!’ (Lucas 24:25-27). De Bijbel, het Woord van God, kent een niet te overbruggen morele kloof met welke religieuze geschriften dan ook, zie o.a. in Lucas 6:27 en Jesaja 64:6. Het absoluut unieke morele karakter van de Bijbel dwingt de mens onherroepelijk tot een keus, een beslissing.

Hoe staat het met mij?
De argumenten vóór het bestaan van God en de waarheid van het christendom zijn heel sterk en realistisch. Dit kunnen wij vergelijken met ‘elektriciteit’. Niemand van ons heeft het gezien, maar er zijn voldoende argumenten om in de aanwezigheid van ‘elektriciteit’ te geloven. Daarom is het de beste manier, om ervan overtuigd te raken dat een ander echt bestaat, om die ander te ontmoeten. ‘Komt en ziet Gods daden’ (Psalm 66:5. Hij wil zichzelf aan mij openbaren door de Heilige Geest. ‘…opdat uw geloof niet zou rusten op wijsheid van mensen, maar op kracht van God’ (1 Korintiërs 2:5); ‘Die Geest getuigt met onze geest, dat wij kinderen Gods zijn’ (Romeinen 8:16).
Gods Geest heeft mij overtuigd van de waarheid in Hem. Hij is de Rots waarop ik mag staan. Ik dank God voor het genadevolle werk van de Heilige Geest in mij. ‘Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is’ (1 Korintiërs 2:14).
De genadevolle God klopt aan de deur van uw hart. Wat doet u? Onze zoektocht zullen wij in het volgende artikel voortzetten.

Hans Kruisman

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u het boek ‘De Bijbel aan het Woord’ raadplegen. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de auteur via www.debijbelaanhetwoord.nl.