Apart

Peter de Haan • 90 - 2014 • Uitgave: 5
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Wet Gelijke Behandeling van kracht werd. Nederlanders en het gelijkheidsdenken, het is een vreemde spagaat. De afgelopen twee weken werden vele medaillewinnaars op een voetstuk gezet om hun gouden, zilveren of bronzen plak op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Aan de andere kant is er ook het denken van ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ en steek vooral je hoofd niet boven het maaiveld uit.
Bram de Zwart schetst meer gevolgen van het denken dat iedereen gelijk is. Hij geeft ook aan dat de Bijbel juist het unieke van ieder mens benadrukt. Niet alleen worden we persoonlijk aangesproken met ‘gij geheel anders’, ook geldt Gods genade voor een ieder persoonlijk wanneer je zelf voor Hem kiest.
In de Bijbel lezen we ook van een volk dat apart is gezet: Israël. Op 12 april hebben we een studiedag in Doorn over de bijzondere tocht van de nakomelingen van Abraham, Isaäk en Jakob van Egypte naar het Beloofde Land. Ik heb al een presentatie mogen zien en kan vast verklappen… Nee, komt u vooral zelf, het is zeker de moeite waard.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht