Antisemitisme als eindtijdsignaal

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 12
Een recent nummer van ‘The Jerusalem Report’ heeft antisemitisme als thema. Een ondertitel luidt: ‘Een hachelijke toekomst voor Joden op het Continent (=Europa)’. Professor Robert Wistrich beschrijft aan de hand van schokkend cijfer- en feitenmateriaal ‘de langzame dood van het Europese Jodendom’. 600.000 Franse Joden leven in angst voor antisemitisch geweld vanuit de zes miljoen moslims in Frankrijk. Bijna overal in Europa gromt het monster van het antisemitisme dreigend en grimmig. In het mei-nummer van ‘de Oogst’ wordt dringend opgeroepen te ‘protesteren tegen het afschuwelijke kwaad van de haat tegen het volk van God’. Voor veel Joodse leiders zijn een explosieve, wereldwijde wildgroei van het antisemitisme en de dreiging van moslimextremisme een grote zorg.

Vragen
Veel van die feiten zijn u bekend. Afschuwelijke antisemitische incidenten op straat en op tv. Anti-Israëlresoluties, ‘weg-met-Israël’-oproepen en leugenachtige aanklachten hebben het woordje Zion (waar de HERE wil wonen!), tot een smerig woord, een vloek gemaakt. Het beruchte ‘Kauft nicht bei Juden’ klinkt nu, een kleine 70 jaar na de vreselijke Holocaust, weer angstaanjagend luid en duidelijk. ‘Inderdaad schokkend’, reageren politieke en geestelijke leiders. Maar de religieuze ophitsers van dit antisemitische geweld worden zelden aangepakt. Islamcritici daarentegen krijgen wel beschuldigingen van haat zaaien. Ach, u weet dit allemaal wel. Toch zijn er een aantal belangrijke vragen die zelden ter sprake komen. Bijvoorbeeld:
• Wat betekent de wereldwijde uitbarsting van antisemitisme voor Joden en voor Israël?
• Is deze gevaarlijke ontwikkeling een van de vele antisemitische incidenten uit de geschiedenis of ook een eindtijdsignaal?
• Welke signalen gaan ervan uit naar kerken en ook naar de volken?
• Wat zegt het profetische woord over antisemitisme van de eindtijd?

Jagers
Professor Robert Wistrich eindigt zijn ontnuchterend artikel over de ‘harde waarheid’ aangaande Europa en de Joden met een duidelijke oproep: “Wat betreft de meer waakzame Joden hopen we dat ze naar de ‘verderfelijke Staat Israël’ zullen komen. De opmerkelijke prestaties van Israël te midden van extreme vijandigheid blijft een teken van hoop voor hen die willen ontsnappen uit de wildernis Europa.” Anders gezegd: Op naar Israël; dus… op aliya. Zoals de profeet zegt: ‘Op, Op! Vlucht uit het Noorderland! luidt het woord van de HERE… Op, redt u naar Sion, gij die woont bij de dochter van Babel’ (Zacharia 2:6,7). Voordat het te laat is! ‘Want’, zegt de HERE, ‘Ik ontbiedt veel vissers… die hen zullen opvissen en daarna zal Ik veel jagers ontbieden, die hen zullen opjagen…’ (Jeremia 16:16).
Eerst komen dus de vissers. Zionisten die Joodse mensen aanmoedigen en helpen op aliya te gaan. Die tijd is bijna voorbij. Nu gaan antisemitische jagers meedogenloos en wreed te keer. Wereldwijd! In het land Israël zal de HERE tot Zijn doel komen met het hele volk Israël. ‘Want op mijn heilige berg… daar zal het hele huis van Israël in zijn geheel, Mij in het land dienen’ (Ezechiël 20:40). God heeft blijkbaar haast met de terugkeer van Israël. Immers, ‘de Koning komt!’

De zegen vertrekt
We gunnen onze Joodse vrienden en landgenoten van harte de zegen van de aliya, de thuiskomst in het land dat God hen onder ede heeft beloofd. Voor ons betekent het vertrek van de Joden een verlies en ons in een gevaarlijke situatie achterlaten. Want ‘Joden weg, zegen weg’. Waarom?
Jeremia schreef vanuit Jeruzalem een brief aan Joodse ballingen in Babel. Een kort citaat uit die brief: ‘Zoekt de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb doen wegvoeren en bidt voor haar tot de HERE, want in haar vrede zal uw vrede gelegen zijn’ (Jeremia 29:7). Dus de aanwezigheid van Joden bevordert vrede door hun voorbede. Laten we nu eens kijken naar het Joodse gebedenboek, de Siddoer. Op blz. 149 staat het ‘Gebed voor de regering’ met een verwijzing naar genoemde tekst uit Jeremia:
‘Moge de Koning van alle koningen in Zijn barmhartigheid hem (koning Willem Alexander) een leven schenken waarin Hij hem zal behoeden voor alle ellende… Moge de Koning van alle koningen hem, zijn adviseurs en zijn ministers van een oprechte, rechtvaardige en goede gezindheid tegenover ons en tegenover heel Israël doen zijn. Moge in zijn en onze dagen Jehoeda goddelijke hulp ontvangen zodat Israël veilig kan wonen en moge van Tsion de Verlosser komen; Zo moge het Uw wil zijn. Zeggen wij hierop: Amen!’
Dus: Joden weg, voorbede weg en zegen weg. Wil er nog zegen voor ons land overblijven, dan zullen alle kerken, ik herhaal alle kerken, elke zondag dit of een dergelijk gebed zoals Israël ons voorbidt, moeten overnemen. Ook Paulus vermaant ons voorbede te doen voor ‘alle mensen, koningen en hooggeplaatsten, opdat wij een stil en rustig leven mogen leiden’ (1 Timoteüs 2:1-3). Waar Israël nadrukkelijk bij hoort.

Waarschuwingen
In dit verband drie actuele waarschuwingen.
Syrië was een van de meest antisemitische en anti-Israël landen. De Joden zijn er na 1948 zo goed als allemaal verjaagd. Nu lijkt het wel alsof twee apocalyptische paarden daar geland zijn. Het rode paard van oorlog en het zwarte paard van honger. Tegen Nederland zegt de HERE: ‘Als jullie je niet bekeert, zullen jullie evenzo omkomen’ (Lucas 13:3,5).
Venezuela was tot omstreeks de eeuwwisseling een van de meest welvarende landen van de wereld. Met een bloeiende Joodse gemeenschap van 20.000 Joden. Antisemitisme was in Zuid-Amerika, misschien op Argentinië na, een onbekend verschijnsel. Toen kwam Chavez, El Commandante, aan de macht. Hij vernietigde de economie, haatte de Joden en de VS. Hij stortte onbeschaamd zijn antisemitisme uit over de Joodse gemeenschap, die sindsdien gehalveerd is. Voor de tv vervloekte hij Israël en in 2009 verbrak hij de betrekkingen met de Joodse staat. Hij liet Venezuela na met een van de hoogste inflatiecijfers in de wereld. Een land vol misdaad en geweld. Ook onder Nicolas Maduro, de opvolger van Chavez, is weinig hoop voor Venezuela.
Dan ‘onze’ EU. De reus op lemen voeten wankelt. Toch worden met milde hand miljoenen euro’s en ‘hartelijke steunbetuigingen’ naar de corrupte en terroristische vijanden van Israël gestrooid. Terwijl Israël alleen oneerlijke beschuldigingen en boycotacties krijgt. Onze crisis is nog lang niet voorbij.

Eindtijd
In de tijd van de antichrist zal dit goddeloze virus van antisemitisme de hele wereld besmet hebben. De volken kunnen nog kiezen: Voor of tegen Gods volk. Mensen kunnen nog de keus maken: Voor of tegen Jezus. Tegelijk zien we hoe antisemitisme en vijandschap tegen christenen toeneemt. Eerst werden de Joden uit moslimlanden verjaagd. Nu vluchten christenen massaal uit die landen. ‘Eerst de Jood en ook de Griek’, zegt Paulus. ‘Eerst zaterdag dan zondag’, luidt een oud gezegde. We zien dan ook in Openbaring dat twee groepen mensen zullen worden vervolgd: Joden en Bijbelgetrouwe christenen. De goddeloze vrouw op het Beest (Openbaring 17) wordt ‘dronken van het bloed van de heiligen (Joden) en van de getuigen van Jezus’. De signalen van het toenemende antisemitisme en van christenvervolgingen zijn duidelijke waarschuwingen.

Jan van Barneveld