Angstig of ruimhartig voor vluchtelingen

Kees van der Staaij • 92 - 2016 • Uitgave: 7
Heel veel mensen zijn op drift. De wereld staat op veel plekken in brand en dat heeft hartverscheurende gevolgen. De uitzichtloze burgeroorlog in Syrië heeft een ware uittocht op gang gebracht. Ook veel inwoners uit Eritrea komen naar ons land. Dat is ook een land waar christenen het zwaar hebben. Het wordt wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. Dat zegt genoeg.

Vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon en Turkije zitten al overvol. Mensensmokkelaars spelen daar gewetenloos op in. Voor hoge bedragen regelen zij gammele bootjes om de overtocht naar Europa te maken. Asielzoekers rammelen daardoor letterlijk aan de poort van Europa. De overweldigende stroom boezemt velen angst in. Is dit nog te beheersen? Wat betekenen deze binnendringers voor onze samenleving? Velen beseffen dat hulp nodig is, maar zijn onzeker over de juiste weg en raken verlamd door de aanblik van de grote massa. Wat te doen?

Wijsheid
Veel politici doen alsof er maar twee smaken zijn. Aan de ene kant degenen die roepen: “Welkom in Nederland. We kunnen de vele duizenden asielzoekers prima aan en al die mensen passen hier prima!” Aan de andere kant wordt er geroepen: “Geen enkele vluchteling het land in. We kunnen het geld beter aan ons eigen volk besteden.”
Eerlijk gezegd voel ik me in beide kampen niet thuis. Ze doen allebei geen recht aan de gebrokenheid van de wereld waarin wij leven. Herbergzaamheid is beslist een christelijke deugd. Maar evenzeer is het de opdracht voor de overheid om hier met wijsheid zo vorm aan te geven dat onze samenleving niet overbelast wordt. Grootscheepse immigratie van mensen uit heel andere culturen levert veel integratieproblemen op. De gevaren van radicaalislamitische opvattingen worden bijvoorbeeld stelselmatig onderschat. Bovendien zal het voor veel asielzoekers een buitengewoon lastige klus zijn om mee te doen in onze samenleving. Het onderwijs en de grote steden kampen nu al met enorme sociale achterstanden. Van de Somaliërs komt zelfs 70% in een uitkering terecht. Dat is geen rooskleurige toekomst. Het verblijf in Nederland blijkt voor velen een bittere teleurstelling.
Daarom is het ook nodig en wenselijk om de instroom van asielzoekers richting Nederland in te dammen. In ieder geval kunnen economische vluchtelingen hier niet blijven. Beperkingen kunnen echter alleen gesteld worden als tegelijkertijd op een overtuigende manier wordt bijgedragen aan veilige opvang in de regio.

Onbarmhartig
Het andere uiterste is: ‘Alle deuren op slot.’ Hoewel voor die houding ook sympathie bestaat in christelijke kring, doet zo’n afwijzende houding geen recht aan de enorme nood die er is. Het zou onbarmhartig zijn om voor onze naasten in levensgevaar de deur helemaal te sluiten omdat we het allemaal maar eng en lastig vinden. Dat geldt des te meer tegenover degenen die juist naar Europa komen omdat zij vanwege hun christelijke geloof worden vervolgd.

Het kompas van Gods Woord
Makkelijke oplossingen zijn er niet bij zo’n immens probleem, maar er is wél een goede richting. Die goede richting wordt gewezen door het kompas van het Woord van God. Zo alleen varen we tussen de klippen van zowel gevaarlijke naïviteit als van onbarmhartigheid door.

Kees van der Staaij
Fractievoorzitter SGP Tweede Kamer