Angst zaaien of hoop bieden

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 2
De moslimterroristen die in Parijs een bloedbad aanrichtten in een Joodse winkel en een tijdschriftredactie hebben naast deze daden ook veel angst gezaaid. Angst die wordt overschreeuwd met woorden als: ‘niet alle moslims denken zo’, ‘we moeten (of gaan) de beveiliging aanscherpen’, of ‘ze krijgen ons niet klein #JesuisCharlie’. We hadden net het vorige jaar afgesloten met de gedachte: veel erger kan het toch niet worden, na een jaar met o.a. ebola, de gruwelijkheden van IS en toenemende spanning tussen Rusland en het Westen. Terwijl we toch konden weten: ja, het wordt wel erger. De Bijbel schrijft hierover.
Dat blijkt ook wel uit het overzicht dat Feike ter Velde geeft in de Tijdspiegel. Dat stemt weinig hoopvol. Maar dat ligt anders voor wie de Here kent. Heel praktisch zien we dit in het verhaal van Hans Kruisman, voor wie jaren van theorie, Bijbelstudie, nu praktijk worden. Een getuigenis waaruit Gods troost en kracht naar voren komen.
Dick Slikker schrijft ook dat het leven een leerschool is om te worden tot een instrument in Gods koninkrijk. Met ook lastige lessen. Gelukkig geeft de Bijbel ons ook hierin voorbeelden. Ik wens u een hoopvol jaar toe, waarin de Here zichtbaar mag zijn door uw leven.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht