Angst tegenover liefde

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 22
‘Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit…’ (1 Johannes 4:18). Het gaat hier over vrees voor de straf van God. Die angst wordt opgeheven door de liefde. Als je beseft dat Gods liefde vergeeft, is angst niet meer nodig. De principes die in deze verzen voorkomen zijn ook van toepassing op andere vormen van angst. Als je bang bent, ga je jezelf verdedigen en beschermen. Je aandacht gaat uit naar jezelf. Je kunt niet open en onbevangen met anderen en je omgeving omgaan. Zelfbescherming leidt tot het ontvluchten en het afschuiven van verantwoordelijkheden, waardoor je niet toekomt aan liefde voor God en medemens.
Liefde, is open, ontvankelijk en gevend. Angst is ontoegankelijk, onontvankelijk, eisend. Liefde offert zichzelf op. Angst verdedigt zichzelf. Liefde denkt aan een ander. Angst denkt aan zichzelf. Liefde is de vrucht van de Geest, die de Geest is van kracht, liefde en bezonnenheid. Angst is machteloos, liefdeloos en niet in staat om goed na te denken. Hoe meer angst, hoe minder liefde en omgekeerd.
Er is een gezond antwoord op angst: liefde. Door liefde kun je angstig denken doorbreken. Liefde richt zich op God, Zijn Woord en de naaste. Liefde van God wekt in jou liefde voor andere mensen. Liefde is vrij van angst. Bevrijding van angst begint dus met het leren kennen van de liefde van God, waardoor je niet vanuit een houding van zelfbescherming, maar vanuit openheid naar God en mensen in het leven leert staan.

Jef De Vriese