Anders gaan leven

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
“Kom tot inkeer!” Met deze woorden roept Jezus de gemeente te Efeze op tot verandering (Openbaring 2:5). Liefdeloosheid moet weg en hun eerste werken moeten in de plaats komen. Dat vergt een radicale breuk met hun huidige levensstijl: anders denken en anders gaan leven.
Het is bemoedigend voor de gemeente om te horen dat er niet iets onvoorstelbaars van hen wordt gevraagd, maar enkel wat in het prille begin vanzelfsprekend was. De gemeente had heel wat leerstellige aanvallen doorgemaakt. Daardoor is men zich schrap gaan zetten tegen elke vorm van ketterij, waarbij echter de christelijke liefde was verwaarloosd. Jezus roept hen hier op om weer die hechte gemeenschap van liefde te worden, zonder daarbij hun leerstellige gevoeligheid te verliezen.
Wat vroeger mogelijk was, getrokken uit de duisternis, moet toch ook mogelijk zijn vandaag, als kinderen van het licht! God vraagt niet het onmogelijke. Hij die de lamme doet lopen en de blinde laat zien, zegt: bekeer je en ga opnieuw anders leven. Geef je opnieuw gewillig over aan Jezus in alle omstandigheden, in lief en leed, in vervolging en te midden van zedelijk verval in de wereld, in je relaties met andere mensen. Dat is geen krampachtige gehoorzaamheid, maar je liefdesdienst aan Jezus, gesterkt door – en als antwoord op – Zijn eigen onuitputtelijke liefde.
Als de huidige toestand zich voortzet, wordt de kandelaar weggenomen. Dan zal de gemeente verdwijnen. Wat de ‘grimmige wolven’ niet klaarspeelden, krijgt de liefdeloosheid voor mekaar! Zonder liefde stopt de gemeente gemeente te zijn. Zonder liefde gaat het licht uit.

Jef De Vriese