Amsterdam 2000

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 4
Één van de signalen, die aankondigen dat de 'eindtijd' elk moment kan beginnen, is de ongelooflijk snelle voortgang van het Evangelie in onze tijd. Tijdens de campagnes van evangelist Reinhard Bonnke die in het eerste kwartaal van dit jaar in Nigeria gehouden werden zijn honderdduizenden (sommigen spreken zelfs van 3 miljoen) mensen tot geloof gekomen. In elk geval hebben meer dan 800.000 mensen de kaart waardoor ze hun beslissing voor de Here Jezus Christus vastlegden, ingevuld. In de stad Calabar werkten 150 kerken mee aan de campagne. Er werden 15.000 geestelijke helpers opgeleid om de bekeerlingen op te vangen. Gebonden mensen werden bevrijd en zieken genezen door de kracht van de Here Jezus! Dit betreft grote en spectaculaire acties. Maar dagelijks trekken duizenden dorpsvoorgangers van dorp tot dorp en stichten daar nieuwe gemeenten. Een Nederlandse stichting helpt een aantal met fietsen, motorfietsen, megafoons en trainingen, waardoor deze snelle voortgang van het Evangelie nog meer vaart krijgt. Er is geen tijd in de kerkgeschiedenis geweest, waarin het Evangelie met zo'n snelheid over de hele aarde gaat als in onze tijd. Het is zoals Psalm 147:15 zegt: 'Zijn Woord loopt zeer snel!'. De Here Jezus Zelf legt het verband met de eindtijd in Zijn rede over de eindtijd: 'En aan alle volken moet eerst het Evangelie gepredikt worden' (Marc. 13:10). Dit gebeurt nu en het gebeurt met grote kracht. In deze stroomversnelling van het Evangelie staat de grote conferentie die van 29 juli t/m 6 augustus in Amsterdam wordt gehouden.

AMSTERDAM 2000
In deze 'bijna-eindtijd-situatie' organiseert de BGEA, de organisatie van dr. Billy Graham de derde grote evangelistenconferentie in Amsterdam. In 1983 en 1986 vonden de eerste twee conferenties plaats. Men verwacht nu 10.000 deelnemers uit 185 landen, voornamelijk (ongeveer 75%) uit de zogenaamde ontwikkelingslanden. De algemeen directeur van A2000, dr. John Corts, die president van de BGEA is, benadrukt de grote betekenis van A2000 als volgt: 'Alles wat de BGEA ooit heeft gedaan, heeft ons voorbereid op A2000'. Tijdens deze conferentie zal dr. Billy Graham, die nu 82 jaar is, de fakkel aan zijn 10.000 collega-evangelisten overdragen. Hij hoopt en verwacht dat A2000 een krachtige, en wellicht de laatste impuls zal geven om de wereld met het Evangelie te bereiken, voordat de Here Jezus Christus terugkomt. Dr. Graham zet A2000 blijkbaar in een 'eindtijdperspectief'!

FRANKLIN GRAHAM
Hier en daar wordt er gespeeld met de gedachte dat dr. Billy Graham tijdens A2000 zijn aftreden als 'baas' van de BGEA zal aankondigen en dat zijn oudste zoon, Franklin Graham hem zal opvolgen. Franklin Graham ontkent dit, want hij wil graag dat zijn vader, voor wie hij een diep respect koestert, zo lang mogelijk 'in het zadel blijft'. In dit licht is het ook te begrijpen dat hij onlangs de 91 jarige zanger, Beverly Shea heeft opgebeld en hem gevraagd heeft zijn vader te blijven helpen met zijn ontroerende zang tijdens de campagnes. Wellicht zullen we hem tijdens A2000 zijn prachtige lijflied 'Ik heb liever mijn Jezus, dan zilver of goud....' horen zingen! Een toepasselijk lied voor ons, christenen in het rijke Babylon van het Westen! Franklin Graham en zijn organisatie Samaritan's Purse zijn wel intensief betrokken bij A2000. Niet alleen bij de trainingen, maar ook bij de sociale kanten van A2000. Hier speelt ons land een actieve rol bij A2000. Straks meer over wat wij mogen doen.

OPWEKKING IS NODIG
Ons blad had de gelegenheid om Franklin Graham enkele vragen over A2000 te stellen.
Hoe ziet u A2000?
A2000 zal de laatste gelegenheid zijn voor dr. Billy Graham om met zijn collega-evangelisten - evangeliepredikers van alle landen van de wereld - de fundamentele waarheden van het Evangelie dat wij prediken, te delen en zo miljoenen met het geloof te bereiken.

Wat heeft A2000 te maken met de plaatselijke kerken?
A2000 zal een training zijn. Deze training zal niet alleen de bedieningen van de evangelisten versterken, maar door hen ook de hele kerk over de hele wereld helpen en bemoedigen in deze taak.

En Europa?
De hele kerkgeschiedenis door heeft het vuur van machtige opwekkingen de Kerk in vlam gezet. Het is ons gebed dat de Hand van de Almachtige God het Europese continent nog eenmaal zal aanraken, waardoor een grote opwekking Gods volk wakker maakt en zij de waarheden van Gods Woord weer gaan zien en Zijn Woord weer gaan toepassen in hun harten en in hun levens.

WAT GETALLEN
Gedurende 60 jaar heeft dr. Billy Graham dezelfde evangelieboodschap gebracht. In die periode heeft hij 407 grote campagnes gehouden, waardoor 210 miljoen mensen in 185 landen het Woord van God hebben gehoord. Daarbij komen nog de dagelijkse tv- en radio-uitzendingen, waardoor nog eens 200 miljoen mensen met het Evangelie werden en worden bereikt. Dan zijn er nog de lectuur en de trainingen die van het BGEA centrum in Minneapolis uitgaan. Franklin Graham gaat in de voetstappen van zijn vader. Jaarlijks houdt hij 8 evangelisatiecampagnes waar ook velen een beslissing voor de Here Jezus Christus nemen. Zijn campagnes zijn vol muziek en er is veel aandacht voor de jeugd. Maar zijn boodschap is dezelfde als die van zijn vader: 'Stel uw vertrouwen op de Here Jezus en u zult behouden worden…' (Hand.17:31) en: '…er is onder de hemel geen andere Naam gegeven, waardoor wij moeten behouden worden' (Hand. 4:12). Een boodschap van bekering en geloof in de Here Jezus Christus, de Zoon van de levende God! Franklin Graham is ook president van een grote noodhulporganisatie, Samaritan's Purse, waar de Nederlandse stichting 'De Barmhartige Samaritaan' mee verbonden is. Nog wat getallen: De BGEA steekt zo'n f 80 miljoen in A2000. Een groot deel van dit geld gaat in subsidies voor de arme dorpspredikers uit Afrika en andere arme landen. Van hen zullen er 7000 ondergebracht worden in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens de conferentie zullen er elke morgen en elke avond 6 extra treinen met die 7000 evangelisten van Utrecht naar de RAI (Amsterdam) rijden. Het wordt echt een intensieve conferentie. 's Morgens twee lezingen en een seminar, 's middags een workshop en 's avonds nog een lezing. Totaal meer dan 300. Zelfs voordat A2000 begint zijn er al trainingen in de Jaarbeurs voor de evangelisten die eerder aankomen! Maar woensdag de 2e augustus zijn ze 'vrij' om naar de standjes te gaan of kunnen ze evangeliefilms bekijken.

NEDERLAND EN A2000
Maar dan zijn de broeders/zusters er nog niet; er is nog veel meer te doen! Want in de namiddag kunnen ze naar de projectenafdeling van A2000. Daar worden ze geholpen met de projecten die ze ongetwijfeld zullen meenemen. Deze afdeling wordt verzorgd door de organisatie Samaritan's Purse van Franklin Graham. Hierbij speelt de Nederlandse stichting 'De Barmhartige Samaritaan' (DBS), die zich juist specialiseert in die kleine projecten, een grote rol. De afgelopen 14 jaar heeft DBS een kleine 1000 van die 'kleine projecten' gefinancierd en er wordt verwacht dat A2000 nog wel een paar duizend van die Evangelie-effectieve projecten zal opleveren. Maar er is nog meer. Er moet een medische zorg worden opgezet voor al die bezoekers van A2000. Hiervoor is nog een groot aantal verpleegkundigen nodig. De Nederlandse arts, dokter Jan van Burg uit Dordrecht heeft de leiding van de medische afdeling van A2000. Dit uiteraard in het kader van DBS en Samaritan's Purse. Dan zijn we er nog niet. De meeste deelnemers aan A2000 zijn straatarm. Sommigen van hen hebben zelfs de kleren die ze aanhebben moeten lenen. De Bijbel is heel duidelijk over 'het kleden van de naakten'. Vandaar dat A2000 een 'winkel' voor hen heeft ingericht. Men kan daar gratis kleding uitzoeken voor vrouw en kinderen en voor zichzelf. U begrijpt dat, als 7000 evangeliepredikers 7 - 8 stuks kleding mee nemen, er heel wat nodig is. Deze kledingwinkel zal al op de 26e juli worden geopend. Want volgens de planning komen de eerste evangelisten al op 24 juni op Schiphol aan. Organisaties als het Leger des Heils, Redt een Kind, Dorcas, Zending zonder Grenzen en Pro Plan helpen DBS op een goede, collegiale manier bij dit gigantische project. Een team vrijwilligers is nu al maanden bezig in de loods van Pro Plan in Gouda om alles te sorteren en zo nodig schoon te maken. Wij zijn dankbaar dat ons land op deze wijze actief is betrokken bij een stuk bijbelse gastvrijheid tegenover deze dienstknechten van de levende God.

GEBED
Wij leven in de 'tijd van het komen van de Heer'. Maar dat is ook de tijd waarin elk moment de 'nacht kan vallen waarin niemand werken kan'. Maar nu is het nog mogelijk. Laten we bidden voor A2000. Maar bidt ook dat deze historische en misschien wel beslissende gebeurtenis in de kerkgeschiedenis ook voor ons land op één of andere manier nog een zegen zal brengen.

drs. Jan van Barneveld