Als u in 2050 nog leeft, is eeuwig leven op aarde mogelijk!

Henk van Blijderveen • 94 - 2018 • Uitgave: 7
Omcirkel maar alvast met rood het jaar 2050 in uw agenda. Want volgens de gerenommeerde futuroloog dr. Ian Pearson (85% van zijn verwachtingen komen uit) zullen de superrijken dan als eersten onsterfelijkheid kunnen kopen. Jan modaal volgt 10 jaar later en in 2070 zullen ook de minderbedeelden eeuwig leven hebben. Uiteindelijk zal 2080 de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de sterfelijke mens uitstierf.

Pearsons eeuwig levensscenario’s:

1. Medicijnen, genetische manipulatie en vervanging
Nieuwe medicijnen en genetische manipulatie zullen aanvankelijk slechts het verouderingsproces stoppen. Maar al snel zal de wetenschap ze zover weten te perfectioneren, dat er een verjongingsproces op gang komt, zodat oudjes niet halfblind, stokdoof en bedlegerig de eeuwigheid in hoeven te gaan. Het begrip ‘een tweede jeugd’ komt dan pas echt goed tot zijn recht.
En geen nood wanneer een orgaan onverhoopt niet mee wil werken. Want dan kan er altijd nog, met behulp van een 3D-printer gevuld met levende cellen, een nieuw exemplaar worden gefabriceerd.

2. Onze geest woont in een robot
Maar de eeuwigheid kan tegen die tijd, dankzij de voortrazende digitale revolutie, nog gemakkelijker worden verkregen. En wel door een digitale back-up van onze geest in de cloud te parkeren. Sterft ons lichaam, dan wordt deze back-up naar een gereedstaande robot geüpload en voilà, zolang er geen DDos-aanvallen slagen, is ons leven verzekerd! Deze robots zullen het blikkerige blieb-blieb-tijdperk definitief zijn ontgroeid en een verrassend menselijk voorkomen hebben.
Dit scenario biedt ook oplossingen voor hedendaagse problematieken. Zo kan, al naar gelang geaardheid, worden gekozen voor een mannelijke, vrouwelijke of onzijdige robot. Pearson voorziet zelfs nieuwe geslachtsvormen. Als het eenmaal zover is, zal ieder mens via een basisverzekering recht krijgen op een standaard-robot.

3. Het kan nog gekker
Maar het kan nog gekker! Want waarom zou je een robot aanschaffen, als je geest toch al in de cloud bivakkeert? Volgens Pearson kan een mens daarom net zo goed in de digitale wereld gaan leven. Dan leeft hij in zijn eigen computerspel en zal er het volmaakte geluk vinden.
Pearson: “Je kunt online een fantastisch leven hebben. Het is allemaal virtueel, dus je kunt krijgen wat je wilt; 72 maagden bijvoorbeeld.”
En: “Je kunt je geest verbinden met miljoenen andere geesten en zo onbeperkte intelligentie hebben en op meerdere plaatsen tegelijk zijn.”

Onwijs intelligent
En zo laat de geleerde dr. Pearson zien dat intelligentie en wijsheid lang niet altijd hand in hand gaan. Want hoe is het mogelijk dat hij het geschetste toekomstbeeld als ideaal typeert? Volgens mij leeft Pearson nu al niet meer in de echte wereld. Anders had hij wel gezien dat het in die ‘ideale’ digitale wereld vooral om geldzucht, machtswellust, geweld en ongebreidelde seks draait.
Typische kenmerken van de zondige natuur waarmee ieder mens is geboren. Een zondige natuur die, door de onbeperkte digitale mogelijkheden, in combinatie met een eeuwig leven, catastrofaal zal intensiveren.

Een andere toekomstvisie
Wat ben ik blij dat mijn toekomstvisie gebouwd is op de God van de Bijbel. Hij is de Schepper van het leven, van hemel en aarde. Hij zal op Zijn tijd een einde maken aan de onbegrensde digitale hoogmoed van de mens. God heeft in dit opzicht Zijn almacht al eerder laten zien door de taal van de mensen te verwarren tijdens de torenbouw van Babel. Ook toonde Hij Zijn almacht ten tijde van de zondvloed, toen de gelovige Noach en zijn familie als enige mensen door de ark werden gered.
Deze vergankelijke ark van Noach werd zo een voorafschaduwing van de onvergankelijke Ark, de Here Jezus. Wie bij Hem aan boord gaat, zal gegarandeerd eeuwig leven!

Henk van Blijderveen