Als Jezus nu eens niet was geboren?

Henk Schouten • 76 - 2000/01 • Uitgave: 20
Het is haast te bizar om jezelf deze vraag te stellen. De werkelijkheid van de geboorte is zo vast en zeker, dat zelfs onze jaartelling op de geboorte van de Heiland is afgestemd. De werkelijkheid is zo reëel, dat al vele eeuwen de geboorte van Jezus wereldwijd wordt gevierd. Soms gebeurt dat in grote kathedralen met pracht en praal en t.v. camera's, die de vieringen van de geboorte van Jezus registreren en in heel veel huiskamers brengen. Soms wordt de geboorte van onze Heiland gevierd in hele kleine groepjes, heel sober, maar diep doorleefd.

Het is haast te bizar om jezelf die vraag te stellen: 'Als Jezus nu eens niet was geboren?'. Dan zouden immers ook de engelen voor niets gezongen hebben, tragischer, hun boodschap van hoop en heil zou inhoudsloos geweest zijn. De herders zouden vruchteloos gezocht hebben naar een kindje in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe. Dat zou er immers niet geweest zijn, er zou niet van vrede gesproken zijn. De reis van de wijzen zou niet zo wijs geweest zijn, de wereld zou hen uitgelachen hebben. Eén ding moet ook gezegd worden: Herodes zou niet de vreselijke daad van de kindermoord hebben begaan.

Als Jezus nu eens niet was geboren? Gelukkig hoeven we ons dat niet echt voor te stellen, want dat zou rampzalig zijn. Dan zouden de discipelen niet geroepen zijn Hem te volgen. Dan zouden zij geen Evangelie verkondigd hebben. Dan zou de Samaritaanse vrouw geen gesprekspartner gehad hebben die haar van het water des levens vertelde. Dan zou de rijke jongeling geen innerlijk conflict gehad hebben. Dan zou de verlamde tevergeefs door een dak gelaten zijn. Dan zouden de doven doof, de blinden blind en de lammen lam gebleven zijn. We zouden niet weten van het licht der wereld, van het hemels brood.

Van een Bergrede zouden we niet weten, geen gelijkenis zou ons verteld zijn.

Als Jezus niet geboren zou zijn, dan zouden de Farizeeën zich niet opgewonden hebben en hun boos plan beraamd hebben. Pilatus en Herodes zouden niet voor een innerlijk conflict geplaatst zijn. De naam van Jezus zou niet in menige vloek misbruikt zijn.

Zo is er veel meer te zeggen, er zouden geen kerstklokjes klingelen, er zouden geen bomen opgetuigd zijn en er zouden geen kerstlichtjes branden. Het 'Stille nacht, heilige nacht' zou nooit gecomponeerd zijn en het prachtige 'Ere zij God' zou nooit geklonken hebben.

Er zou geen krentenbrood met chocolademelk geserveerd zijn, ook zouden er geen kerstverhalen geschreven zijn.

Weet u, ook "Het Zoeklicht" zou nooit zijn uitgegeven en ik zou dit artikel, dat u toch niet zou lezen, geschreven hebben. U zou dat niet gemist hebben.

Wat van de dingen die ik opsomde zijn wezenlijk en welke dingen zijn zo belangrijk, dat u het wel gemist zou hebben? Ik dacht daar voor mezelf over na. Eigenlijk zou ik alles van wat ik zojuist geschreven heb kunnen missen. Die gezelligheid en alles wat er bij hoort. Er zou wellicht een andere aanleiding tot een dergelijk wereldwijd feest gecreëerd zijn. Door dit te schrijven geef ik tevens het betrekkelijke van onze kerstvieringen aan.

Wat zou ik wel gemist hebben?

Ik zou de toegang tot God gemist hebben. De vergeving van mijn zonden. Ik zou de liefde van de Heiland, die niet alleen in de kribbe gelegd werd nadat Hij de hemel verliet, maar ook aan het kruis genageld werd, omdat ook de aarde Hem niet wilde niet hebben.

Van verzoening door het bloed van het Lam zou ik niet weten. Ik zou in mijn duisternis gebleven zijn. Er zou voor mij geen hoopvolle toekomst zijn. Ik zou niet weten van het huis van mijn Vader met de vele woningen. Het leven zou leeg, donker en wanhopig zijn, ik kan me dat niet voorstellen.

Gelukkig hoef ik me dat ook niet voor te stellen, want Jezus werd wel geboren. Die bijzondere nacht waarin de engelen zongen was daar. Ik weet dat mijn Heiland gekomen is, want zo lief heeft God de wereld.

Ik weet ook, dat Jezus nog een keer komen zal. Niet klein en kwetsbaar, niet om in een kribbe gelegd te worden, zeker niet om opnieuw gekruisigd te worden. Hij komt en zal dan Zijn gemeente waar ik door Gods genade deel van uit mag maken tot zich nemen. Zijn gemeente tot Zich verzamelen als Zijn bruid. En dan zal die gemeente, samen met Hem in Zijn heerlijkheid openbaar worden voor Israël en voor heel de wereld. Die zekerheid heb ik, want Jezus is geboren en Hij leeft.

Hebt u ook diezelfde zekerheid en hebt u deel aan het heil dat door Zijn geboorte begon te gloren en dat in Zijn opstanding een hoogtepunt beleefde en welke straks bij Zijn wederkomst ten volle openbaar zal worden? Alleen dan zal de vrede op aarde
ook een vrede voor u zijn.

ds. Henk Schouten