Als God v��r ons is

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 6
Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? (Romeinen 8 vers 31)

Over welke dingen hebben we het meestal? Waar gaat het over in onze gesprekken? We kletsen wat over voetbal. Kleding. Die tv-serie. Een koopje. Het weer. Maar de dingen die er toe doen verzwijgen we. Zijn we? Waarom stellen we onszelf teleur? Wat kunnen we met zekerheid zeggen over onze toekomst? Eigenlijk geven we met ons zwijgen hierover toe dat we bang zijn voor deze levensvragen. We zijn er namelijk helemaal niet zo zeker van of het wel goed komt met ons. Paulus heeft het er in zijn brief aan de Romeinen (en aan ons) wel over. Hij schrijft over de wereld, ons gedrag, onze tekortkomingen (die we het liefst verstoppen, maar waar we allemaal last van hebben). Paulus gaat diep, heel diep. Hij zegt dat iedereen weet heeft van God. En dat iedereen weet wat goed is. Maar dat niemand dat doet. En dat niemand zichzelf kan verontschuldigen, omdat we allemaal zelf verantwoordelijk zijn voor onze daden.

Dat zijn geen onderwerpen die je op een doordeweekse middag bij de kassa van Albert Heijn bespreekt. Maar je zult er vroeg of laat wel over na moeten denken. En Paulus dwingt je om dat te doen. Hoe leef je? Hoe komt het dat je van het goede weet, maar dat toch niet doet?

Er woedt een strijd tussen vlees en Geest binnenin je, schrijft Paulus. Het vlees zegt; doe waar je zin in hebt, het maakt niet uit of het anderen schaadt. De Geest zegt: doe wat God goed vindt en wat de ander goed doet. Vlees en Geest, die twee staan tegenover elkaar.

We proberen keurig te leven, maar toch zijn we bang dat we het niet zullen redden om voor het goede te kiezen. God kent die angst Paulus zegt dat God niet afzijdig blijft in onze strijd. Hij kiest voor jou. We weten dat omdat Hij zijn Zoon Jezus Christus gaf om je vrij te maken uit de zuigkracht van het vlees. Je staat onder spanning, soms kies je verkeerd, maar God blijft achter je staan. Je kunt jezelf niet redden, maar Jezus kan dat wel. Jouw leven wint aan kracht als je dat aanvaardt. God wil je geloof geven in zijn oplossing op de vraag hoe je terecht zult komen. Het is het geloof dat elke angst overwint. Hierover heeft Paulus het in Romeinen. En als conclusie componeert hij een van de mooiste liederen: het lied van overwinning (Rom. 8:31-39). Over deze dingen zullen we het hebben!

Willem de Vink