Als God vóór ons is (6)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 11
Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken? Wie zal uitverkorenen Gods beschuldigen? God is het, die rechtvaardigt; wie zal veroordelen? Christus Jezus is de gestorvene, wat meer is, de opgewekte, die ter rechterhand Gods is, die ook voor ons pleit. Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? Romeinen 8 vers 31-35

Het overwinningslied van Paulus begeleidt me al en groot deel van mijn leven. Ik was een jaar of tien toen ik dit bijbelgedeelte voor het eerst hoorde. Het heeft me nooit meer losgelaten.

Er zit iets triomfantelijks in, iets uitdagends, arrogants bijna. Het lacht de wereld toe met al z'n dreigementen en gevaren. Kom maar op, zegt het, je kunt me toch niks maken. Nou, daar was zo'n straatschoffie als ik wel gevoelig voor. Dat je op zo'n manier voor het geloof een vlag kunt hijsen Gaandeweg ging ik ontdekken dat het ook echt zo werkt. De weerstand neemt toe, maar de realiteit van Jezus' kracht niet minder.

Daarom is dit overwinningslied het lied tegen de angst.

We hoeven niet bang te zijn voor tegenstand. Want als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? We hoeven niet bang te zijn om iets tekort te komen. Want God zal ons (met Christus) alle dingen schenken.

We hoeven niet bang te zijn om afgewezen te worden. Want God rechtvaardigt ons, zodat niemand ons kan beschuldigen of veroordelen.

We hoeven ook niet bang te zijn voor een onzeker lot. Want niets, nee, niets zal ons kunnen scheiden van de liefde van Christus. Dit overwinningslied is een triomfantelijk lied, maar ook heel realistisch. Het ontkent niet dat er problemen zullen komen (lees vers 35-39). Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad (vers 37).

Wat een compleet evangelie zit er in dit overwinningslied. Het maakt duidelijk wie God is: Hij is vol Vaderliefde en daarom bewaart Hij ons. Het vertelt ook wie wij zijn: Gods kinderen, en daarom meer dan overwinnaars. En het wijst naar Jezus, die dit allemaal mogelijk maakt.

Dit overwinningslied helpt je om elke angst van je af te laten glijden en voor Jezus op te staan om van invloed te zijn. Dat spreekt me aan en daarom heb ik besloten om het te blijven zingen. Of eigenlijk, omdat ik er geen melodie op ken, zeg ik het op. Ik rap het.

Willem de Vink