Als God vóór ons is (4)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 9
Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken? Wie zal uitverkorenen Gods beschuldigen? God is het, die rechtvaardigt; wie zal veroordelen? Romeinen 8 vers 31-35

Zing het uit: God heeft een afspraak met ons gemaakt! Het overwinningslied uit Romeinen 8 is een verbondslied. God is vóór ons. Hij heeft een verbond met mensen gesloten. Iedereen die in Jezus is, maakt daar deel van uit. Kijk wat God voor ons leeft klaargemaakt in Hem. In plaats van ons af te wijzen en te veroordelen, heeft Hij ons uitgekozen en gerechtvaardigd, om ons te verheerlijken. Zó is onze God!

En ik? Wat is mijn aandeel in dat verbond? Ik mag op Gods afspraak ingaan en Hem vertrouwen. Ja zeggen en buigen voor Hem is voldoende. Hij zal overeind houden, beschermen en bevestigen. Merk ik ook altijd dat het goed zit tussen God en mij? Nee, soms voel ik mij verworpen. Waar komt idee vandaan? Satan wordt de aanklager genoemd (Op. 12.10). Hij vindt altijd wel iets om ons te beschuldigen om ons bij God vandaan te houden. Goed, ik bots nog wel eens met Gods bedoeling. Toch hoef ik niet bang te zijn voor zijn afwijzing. Zelfs mijn zonden mag ik bij Hem komen. Hij is immers vóór ons?

Gods verbond staat als een huis. Maar toch. Soms lijken we wel vingerhoedjes op volle zee, zo worden we heen en weer geslingerd. Op die momenten twijfelen we aam het effect van ons geloof. Denk dan aan Jezus en aan het werk dat Hij volbracht. God heeft zijn liefde bewezen. Het verbond is gesloten met Jezus' bloed. Hij zal jou nooit loslaten. Nooit! Bedenk dat tegen de omstandigheden in. (Natuurlijk kan het soms tegen zitten, maar God komt voor je op.

Bedenk dat ook tegen je twijfels in. (Wat je ook piekert, niets kan God van gedachten veranderen.) En bedenk dat tegen je gevoelens in. (Het is waar, soms lijkt God ver weg, maar toch gaat Hij met je door.) Bedenk wat God zegt. Put geloof uit Gods Woord. Alleen dat is waar.

Niemand hoeft jou te beschuldigen. Beschuldig ook jezelf niet. Jezus heeft onze veroordeling gedragen. Het is onmogelijk dat Gods vergeving en aanvaarding in gevaar worden gebracht, ondanks onze tekortkomingen. Wie zal uitverkorenen Gods beschuldigen? Hij is immers vóór ons? Wat mij betreft blijft Romeinen 8 de rest van ons leven een tophit!

Willem de Vink