Als God vóór ons is (3)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 8
Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken? Romeinen 8 vers 31-32

Hoe weet ik wie God is? Kijk naar Jezus: zoals Jezus leefde en Zichzelf aan mensen gaf, zo is God. Hoe weet ik zeker dat ik God kan vertrouwen? Kijk naar Jezus: hoe God Jezus zonder reserves gaf voor jou, zo sterk is Hij te vertrouwen. Hoe weet ik dat God mij alles zal geven wat ik nodig heb? Kijk opnieuw naar Jezus: God wil jou dezelfde dingen geven - met Hem. Hoe weet ik dat zo zeker? God gaf Jezus; dan toch zeker ook 'al het andere'?

Wat wil God ons dan geven? Een lekker leventje op een Bountystrand? Nee, Hij geeft ons geen gratis kaartje naar de hemel. Hij plaatst ons middenin dit leven en middenin deze wereld, maar wel met een doel. Hij wil dat we diep doordrongen raken van zijn werk en zijn aanwezigheid in ons leven. We leven om te blijven vertrouwen op zijn genade en liefde, om ons daarover te verblijden en daar kracht, moed en zekerheid uit te putten. Waarom? Om Hem in alle omstandigheden steeds beter te leren kennen. God is vrijgevig. Alles wat Hij geeft komt onze relatie met Hem ten goede. Daar zet Hij alle dingen voor in. Onze levensweg, onze bezittingen, onze familie, onze omgeving en zelfs het hele wereldgebeuren gebruikt God om ons dichter bij Hem te brengen. We zullen nooit slachtoffer van de omstandigheden worden als we weten dat Hij alles in handen heeft en ons alles ter beschikking wil stellen om Hem beter te leren kennen. Wat een enerverend leven! Als we Hem liefhebben, zal Hij alle dingen laten meewerken ten goede (Rom. 8:28).

Heb je het door? Een christelijke levensstijl is niet gespannen, voorzichtig of angstvallig. Het is veeleer onbevangen, uitbundig en vrijmoedig. Er zijn mensen die afwegingen maken of ze God wel zullen vertrouwen. Ze zijn bang dat ze iets tekort zullen komen. Maar wie Jezus volgt zal nooit benadeeld worden. Je hoeft niets achter de hand te houden. Je mag je zonder reserves overgeven (net zoals Jezus Zich overgaf). God geeft ons wat Hij Jezus heeft gegeven. Hetzelfde leven, dezelfde heerlijkheid, dezelfde intieme relatie met Hem.

Luister naar het overwinningslied uit Romeinen 8. God zal voorzien. Hij zal ons beschermen en alles geven wat we nodig hebben, want Hij is genoeg. Leer Hem zo eens kennen!

Willem de Vink