Als God voor ons is (2)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 7
Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Romeinen 8 vers 31

We zeggen het niet, maar we zijn bang. Moderne mensen zijn ontzettend bang. Angst is een diep verzwegen, maar sterk aanwezig gevoel in ons bestaan. Het is de drijfveer van heel wat dingen die we doen.

Er heerst een collectieve angst voor de toekomst. Het moderne leven kan ons allerlei zekerheden bieden en heel wat geluk, maar geen hoop voor de toekomst. Daarom leven we maar het liefst met de dag. Ook zijn we bang om ons bezit te verliezen. Daarom proberen we alles te beveiligen en te verzekeren. We zijn bang om niet goed genoeg gevonden te worden.

Daarom proberen we steeds beter te presteren en stressen we tot we erbij neervallen. We zijn bang om onze goede naam te verliezen. Daarom proberen we alles onder controle te houden en naar onze hand te zetten. We zijn bang voor ons eigen lichaam. Daarom tobben we over onze gezondheid. We zijn bang dat niemand van ons zal houden. Daarom zijn we overgevoelig en snel teleurgesteld en verbitterd. We zijn ook bang voor onszelf. Daarom zetten we de muziek harder en vermijden we onze eigen gedachten. En we zijn bang dat we er uiteindelijk helemaal alleen voor komen te staan. Die angst verlamt miljoenen mensen.
Hoe komen we uit die angst? Is er iets dat niemand van mij af kan nemen? Ja, dat is er! Luister! Je kunt alles verliezen, maar Gods liefde staat vast, en dat is genoeg.

Je moet weten dat er een leven vol vertrouwen mogelijk is. Een leven waarin je de problemen met geheven hoofd tegemoet kunt zien en de toekomst tegemoet kunt lachen. Het is een leven dat God voor ons mogelijk maakt, omdat Hij er al zijn voorzieningen voor heeft ingezet. Het is waar er is veel mis in deze wereld. En het is ook waar dat er veel mis is met ons. Desondanks heeft God voor ons gekozen. "Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij," zegt David in Psalm 23. Middenin de strijd van het bestaan is Hij erbij en blijft Hij ons trouw. Hij komt voor ons op.

God vergeet jou niet. Nooit! Je kunt al jong deze geloofszekerheid ontvangen en er kracht uit putten. En ook op latere leeftijd kan dit vertrouwen overeind blijven. Wie is er bang? God heeft Zich uitgesproken. Hij is vóór ons. Dat kan niemand ons afnemen!

Willem de Vink