Als God vóór ons is

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 10
Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken? Wie zal uitverkorenen Gods beschuldigen? God is het, die rechtvaardigt; wie zal veroordelen? Christus Jezus is de gestorvene, wat meer is, de opgewekte, die ter rechterhand Gods is, die ook voor ons pleit. Romeinen 8 vers 31-35

Wat brengt ons zover dat we het overwinningslied van Paulus mee kunnen zingen? Wat geeft ons die onverwoestbare zekerheid van het geloof? Dat is het unieke van Jezus!

Ons geloof in Jezus Christus staat op twee benen: de feiten en het Word van God. Als Gods Geest daar leven in blaast, kom je krachtig vooruit.
De feiten liegen er niet om. Tweeduizend jaar geleden heeft Jezus volbracht waar we nu zeker van mogen zijn. Het is geschiedenis geworden, een vaststaand feit waarop we ons vertrouwen mogen stellen.

Jezus stierf aan een kruis. Toen Paulus daarover schreef, hadden veel mensen in zijn omgeving dat zelf zien gebeuren. Paulus (en hij niet alleen) doorzag de diepere betekenis van Jezus' dood. Hij stierf voor de zonden van alle mensen.

Vervolgens stond Jezus op uit de dood. Ook dat was een feit (waar minstens vijfhonderd mensen direct getuige van waren, 1 Cor. 156). Paulus begreep dat Jezus' opstanding verstrekkende gevolgen had. Nu zou iedereen die in Hem opnieuw geboren werd opgewekt worden uit de dood.

Paulus wist ook van het feit dat Jezus naar de hemel was gegaan. Jezus nam zijn plaats in naast God, die vanuit de hemel regeert Hij is daar voortdurend in gesprek over ons. Hij komt voor ons op.

God heeft zijn werk stevig verankerd in de tijd. Het geloof dat Paulus predikt is gebaseerd op historische feiten. Maar ook op Gods Woord.
God had gesproken over alles wat Jezus zou doen en wat Hij voor ons zou betekenen. Dat had Hij vastgelegd in de Bijbel. De dood en opstanding van Jezus en zijn hemelvaart stonden allemaal beschreven in de eeuwenoude boeken die wij het Oude Testament noemen. God had zijn plannen al honderden jaren voor Jezus' komst uiteengezet. En Hij hield woord. Ons geloof is dus gebaseerd op de feiten en op Gods Woord je hoeft geen moment te twijfelen aan Jezus. Gods Geest wil je graag overtuigen en je helpen om te ontdekken wat Hij in de praktijk van alledag voor jou kan betekenen. Zijn invloed is volop actueel. Je mag het zeker weten. Ons overwinningslied is keiharde werkelijkheid.

Willem de Vink