Als genezing uitblijft…

Dirk van Genderen • 95 - 2019 • Uitgave: 10
Het is opmerkelijk dat er in de christelijke media, bladen en kranten betrekkelijk weinig aandacht is voor mensen die ziek zijn. Maar wanneer er een bijzondere genezing heeft plaatsgevonden, worden er soms pagina’s over vol geschreven en wordt de genezing getoond op allerlei internetfilmpjes. Gezonde mensen verheugen zich over de genezing, maar we vergeten weleens dat dit heel pijnlijk kan zijn voor zieken en voor hen die misschien nog maar kortgeleden een geliefde hebben verloren.

In onze kerken en gemeenten gaat het vaak net zo. En zeker, we mogen ons verheugen en verblijden wanneer de Heere iemand geneest. Laat dat getuigenis maar klinken en geef de Heere de eer! Maar krijgen zieke gelovigen, die soms al jarenlang ziek zijn, ook de ruimte om hun getuigenis te geven? Voor wat de Heere in hun leven doet… Dat doet Paulus ook in 2 Korinthe 12, wanneer Hij spreekt over de doorn in zijn vlees en over de geestelijke winst die de Heere hem daardoor heeft geschonken.

Onlangs kreeg ik een interview toegestuurd met Bill Johnson, bekend (tv)-prediker en behorend tot de New Apostolic Reformation (NAR). In een interview met enkele leden van Hillsong beweert hij dat elke gelovige alle zieken kan genezen, waaraan hij er nog wel aan toevoegt dat de genezing van God komt. Als de genezing eens een keer niet plaatsvindt, moet je aan God vragen hoe dat komt, waarna Hij alsnog zal laten zien hoe die ander kan worden genezen, merkt hij op.
We zullen immers dezelfde wonderen en tekenen doen die Jezus deed, en grotere, aldus Johnson. En bij Jezus vond de genezing altijd plaats, dus is dat ook voor ons beschikbaar, stelt hij. En dat zegt hij nog steeds, nu zijn vrouw kanker heeft.

Manipulatie
Wie ziek is en gelooft in de Heere Jezus, wordt soms opgescheept met het gevoel dat het zijn of haar eigen schuld is wanneer genezing uitblijft. Dat het geloof niet sterk genoeg is. De Heere staat toch klaar om genezing te schenken, krijgt men te horen. Door Zijn striemen is ons immers genezing geworden (Jesaja 53:5), waarbij voor het ‘gemak’ wordt weggelaten dat de genoemde genezing hier ook kan wijzen op vergeving van zonden. En wanneer er in de eigen gemeente geen speciale genezingsmogelijkheden worden geboden, zijn er altijd nog de speciale genezingsdiensten, krijgen zieken niet zelden te horen.

Ik weet het uit eigen ervaring, uit de tijd dat ik veel lichamelijke klachten had na een aanrijding. ‘Als je niet naar zo’n genezingsdienst gaat, is het je eigen schuld dat je niet zult genezen,’ zo wist een aantal mensen zeker. ‘God heeft het Zelf tegen mij gezegd,’ werd eraan toegevoegd. Voor mij voelde dit als een soort manipulatie. Ik ervoer rust en vrede in de overtuiging dat de Heere het ook wel tegen mij zou zeggen als dit Zijn weg met mij was.

Ik ken mensen die op een wonderlijke wijze zijn genezen. God geneest, ook vandaag. Jazeker! Laten we dat vasthouden, Hem daarvoor loven en prijzen en ons verheugen met degenen die genezen zijn.
Maar laten we in onze kerken en gemeenten ook biddend om zieken heen staan, zeker ook om hen die psychisch moeten lijden. Die vergeten we weleens, omdat hun ziekte meestal niet zichtbaar is. God verleent immers kracht aan het gebed van de rechtvaardigen. Mensen in nood ervaren het wanneer er voor hen wordt gebeden. En uit ervaring weet ik hoe goed het je doet wanneer mensen laten merken dat ze met je meeleven.

Forse geestelijke dreun
Ik ken mensen die naar genezingsdiensten zijn geweest, of voor wie op straat werd gebeden, maar niet genezen zijn, of slechts tijdelijk opknapten, hoewel tegen hen werd gezegd dat ze genezen waren. Deze zieken krijgen hierdoor ook geestelijk nog een forse dreun te verwerken, waar de zogenaamde gebedsgenezers zich niet verantwoordelijk voor voelen. Daar kan de eigen omgeving en de eigen gemeente voor ‘opdraaien’.

Natuurlijk zou ik u op grond van de Bijbel graag willen aangeven dat ziekte en pijn al in dit leven uitgebannen kunnen worden, zoals sommige predikers dat doen. Maar dat kan ik niet. De Bijbel zegt dat ook niet. Laten we niet vergeten dat we in een in zonde gevallen en gebroken wereld leven. Iedereen die garandeert dat gelovigen niet ziek hoeven te zijn en niet door moeilijkheden getroffen kunnen worden, is een leugenaar, die mensen valse hoop geeft.

De Bijbel laat duidelijk zien dat de Heere lijden, ziekte, moeilijkheden en vervolging vanwege het geloof in Hem kan gebruiken om ons deel te laten krijgen aan Zijn heiligheid. Hebreeën 12:10 zegt: ‘Hij doet dat tot ons nut, opdat wij deel krijgen aan Zijn heiligheid.’
In onze zwakheid wil Hij Zijn kracht openbaren. Paulus getuigt in 2 Korinthe 12:9, nadat hij heeft verteld dat hij God drie keer had gebeden om de verwijdering van de doorn uit zijn vlees, wat niet gebeurde: ‘Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen.’

Nooit zal ik die avond vergeten dat ik voor een groep mensen op bedden en in rolstoelen mocht spreken over het thema ‘Gebroken dromen’. Na afloop stak iemand zijn hand op. Hij lag op een bed. Ik kon hem niet verstaan en liep naar hem toe. Met de nodige inspanning kon ik horen wat hij zei: ‘Romeinen 8, vers 16’.
Ik liep terug naar de microfoon voor in de zaal en las die tekst: ‘Want ik ben ervan overtuigd dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid die aan ons zal worden geopenbaard.’
Toen ik deze tekst las, keek ik naar hem en zag ik dat er een glimlach op zijn gezicht verscheen. Dat was zijn hoop, daar zag hij naar uit, dat mag onze hoop zijn.

Er komt een einde aan het lijden
De verlossing van de wereld is nabij. Als de Heere Jezus komt, komt er een einde aan alle ellende, pijn, oorlog en ziekte. Wat kun je daar soms naar uitzien!
Openbaring 21:1a, 4 en 5a zegt het zo mooi: ‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde….En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw.’

Maar tot die tijd hebben wij – ook gelovigen – nog te maken met de gevolgen van de zondeval in het paradijs. In het grote wereldgebeuren, en ook in ons eigen leven en in het leven van hen die ons lief en dierbaar zijn. En zeker, God geneest en richt zo tekenen op van Zijn komende Koninkrijk. We mogen veel van Hem verwachten, voor de Heere is niets te wonderlijk.
Het komt erop aan dat we de Heere vertrouwen, in welke omstandigheden we ons ook bevinden. Hij kan oplossingen geven in hopeloze situaties.
We krijgen niet altijd een antwoord op de vraag waar God is als het leven pijn doet, hoewel lijden ook onze eigen schuld kan zijn. En sommigen lijden wel heel veel. Laten we maar voorzichtig zijn met goedkope antwoorden. Te gemakkelijk wordt wel eens gezegd tegen mensen die veel moeten lijden dat God ook hun lijden doet meewerken ten goede, met een verwijzing naar Romeinen 8:28. Uit ervaring weet ik dat zo’n opmerking, in zo’n situatie, niet altijd troost geeft.

Het kan beter zijn om eerst stil te zijn, te zwijgen en er te zijn. Mee te lijden, mee te huilen. En soms kunnen we ons verwonderen over Gods genade in het leven van iemand die een diepe weg moet gaan. Als we maar weten dat de Heere Jezus met ons is en voor ons zal zorgen, ook al gaan we door een dal van diepe duisternis, vol van schaduw van de dood (Psalm 23). ‘Ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij,’ gaat vers 4 verder. ‘Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.’ De vrede van God in ons hart en in ons leven is oneindig veel meer waard dan gezondheid en voorspoed.

Dirk van Genderen