Als een kikker in de pan

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 18
‘Dwaasheid roept: Alles wat verboden is, is heerlijk! Gestolen dingen zijn het lekkerst! Maar als je naar Dwaasheid luistert, zul je in het land van de dood terechtkomen.’ (Spreuken 9:13 BGT).

We zijn aan het einde gekomen van het inleidende gedeelte van Spreuken.1 En weer gaat het over het gevaar van de verleiding tot immoraliteit. Eigenlijk vind ik dat Spreuken daar nu wel vaak genoeg over heeft geschreven. Maar is dat zo?

Billy Graham heeft een boekje geschreven over de zeven hoofdzonden.2 Bij immoraliteit zegt hij: ‘Op het eerste oog lijkt immoraliteit zo slecht of riskant nog niet. Ze doet zich juist voor als iets moois, iets dat waard is om te bezitten. Satan voert de godin van de lust dan ook als een engel van de liefde ten tonele.’

Seksueel fatsoen
Dit zien we in onze tekst gebeuren. Ik zat deze week in de wachtkamer van de dokter en las in een tijdschrift het verhaal van een getrouwde vrouw met drie kinderen. Ze ontmoette haar eerste liefde die haar ooit had ontmaagd. Hij ging naar haar huis, belde aan en samen wilden ze nog eens ervaren wat ze toen hadden beleefd. Deze man had ook een gezin. Het werd beschreven als een heerlijke belevenis… Waar zijn we in onze tijd in vredesnaam beland? Waar zijn onze zuivere normen en waarden gebleven? Waar is ons seksueel fatsoen?

Aanpassen aan omgeving
Wat is er in één generatie ongelooflijk veel verschoven! Het doet me denken aan een gemeen spelletje dat mensen wel eens speelden met een kikker. Ze zetten dan dit diertje in een pan met koud water. Vervolgens brachten ze het water langzaam aan de kook. Omdat de kikker een koudbloedig dier is en de temperatuur van zijn omgeving aanneemt, springt het niet uit het hete water en kookt het arme beestje langzaam dood.
Hebben wij ook de temperatuur van onze omgeving aangenomen? Hebben wij langzaam maar zeker de losse normen over seksualiteit geaccepteerd? Het lijkt wel alsof we aan het grossieren zijn in vrije seks. Overal grijnst dit beest van de afgrond ons aan.

Het maakt het mooiste dat God heeft gegeven tot een dierlijk gebeuren, het verknoeit levens, maakt huwelijken kapot, verscheurt gezinnen. Ja, een herhaling van de waarschuwing hiervoor is dringend noodzakelijk!

Els ter Welle

1 Hoofdstuk 1-9.
2 Trots, woede, afgunst, immoraliteit, gulzigheid, luiheid en hebzucht. Het zijn zonden die aan de basis liggen van vele andere zonden.