Als de wereld een dorp van honderd zielen was...

NNB • 77 - 2001/02 • Uitgave: 7
Als de wereldbevolking ingekrompen werd tot een dorp van maar 100 mensen, maar met alle verhoudingen die in de wereld bestaan hetzelfde gebleven, hoe zou dat kleine, rijk geschakeerde dorpje eruit zien?

Dat is precies wat Phillip M. Harter, een gepromoveerd medicus aan de Stanford Universiteit Medische School, geprobeerd heeft uit te rekenen.

Dit vond hij:
57 zouden Aziaat zijn,
21 Europeaan,
14 zouden van het Westelijk halfrond zijn,
08 Afrikaan,
52 zouden vrouw zijn,
48 man,
70 niet-blank,
30 blank,
70 niet-christen,
30 christen,
89 zouden heteroseksueel zijn,
11 homoseksueel,
06 mensen zouden 59 procent van de hele rijkdom van de wereld bezitten, en alle 6 zouden uit de USA komen,
80 zouden in minder dan een standaardhuis wonen,
70 zouden niet kunnen lezen,
50 zouden aan ondervoeding lijden,
01 zou bijna dood zijn,
01 zou zwanger zijn,
01 zou een universitaire opleiding hebben,
01 zou een computer bezitten.

Nu volgt een anonieme interpretatie: denk er op deze manier
aan…

…Als u in een goed huis woont, genoeg te eten heeft en kunt lezen, bent u lid van een zeer select gezelschap. En als u een goed huis hebt, voedsel, kunt lezen en een computer hebt behoort u tot de werkelijke elite.
Als u vanmorgen meer gezond dan ziek wakker werd bent u er beter aan toe dan de miljoen die deze week niet zullen overleven. Als u nooit het gevaar van oorlog, de eenzaamheid van gevangenschap, het lijden van martelingen, of de knagende pijn van honger hebt meegemaakt, ligt u voor op 500 miljoen mensen op de wereld.

Als u een kerkdienst kunt bijwonen zonder de angst voor foltering, arrestatie of de dood hebt u geluk. Meer dan 3 miljard in de wereld kunnen dat niet. Als u voedsel in de ijskast hebt kleren, een dak boven uw hoofd en een slaapplaats bent u rijker dan 75% van de wereld. Als uw ouders nog leven en nog steeds getrouwd zijn bent u zeer zeldzaam, zelfs in de Verenigde Staten.

Als u rechtop kunt lopen met een glimlach op uw gezicht en werkelijk dankbaar bent, bent u gezegend want de meerderheid kan dat, maar de meesten doen het niet. Als u iemands hand kunt vasthouden, hem of haar kunt omhelzen of zelfs maar even op de schouder kunt aanraken bent u gezegend, want u hebt een genezende aanraking te bieden. Als u deze boodschap kunt lezen hebt u zojuist een dubbele zegen ontvangen omdat iemand aan u dacht, en, bent u meer gezegend dan ruim twee miljard mensen in de wereld die helemaal niet kunnen lezen.