Als de bladeren vallen

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 18
Als het herfst wordt is het overal “mooi”. Herfstkleuren met verschillende tinten. Het is prachtig. Maar al die mooie kleuren kunnen niet verhinderen, dat de bladeren vroeg of laat gaan vallen. Zij laten los van de bomen of de struiken en zij dwarrelen naar beneden. De bladeren sterven af en daarin vormen zij een beeld van ons eigen leven. In de natuur is het zo, dat wanneer de bladeren gaan vallen wij naar de lente verlangen, als alles weer uitbot. Wij verlangen naar het nieuwe leven.

ONZE DOOD
Er staat in Genesis 2:16 en 17:
"Van alle bomen in de hof moogt gij eten, maar van de boom der kennis van goed en kwaad, daarvan zult gij niet eten, want ten dage dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven."

En de vervulling begint in Genesis 5, waar wij tot achtmaal toe lezen "en hij stierf". God doet wat Hij zegt. Er zijn de laatste maanden vele mensen in de wereld omgekomen. En het gaat op het moment dat wij deze regels schrijven nog steeds door. Dood en verderf vieren hoogtij. Waar moet het met deze wereld heen?

Chlorofyl zit in het groen van alle mogelijke planten Bladgroen (= chlorofyl) ademt koolzuur in en geeft zuurstof af. Daarom is het leven van mensen tussen veel bladeren, aangenamer dan wanneer dat niet zo is. En de vallende bladeren vormen een illustratie van het vreselijke feit, dat wij in geestelijke zin gestorven zijn. Zo zegt Paulus in Romeinen 6: 13b:

'Maar stelt u ten dienste van God, als mensen, die dood zijn geweest'.

Wij hopen en bidden voor u dat de geestelijke dood, verleden tijd is en dat u het nieuwe leven in de Here Jezus hebt aanvaard. Als u dat nog nooit hebt gedaan - de Here Jezus aanvaard - laat dan de Heilige Geest maar in u ademen. Dan zult u het leven van de Here Jezus ervaren.

ONZE BLOESEM
Wanneer wij tot Het Leven van de Here Jezus zijn gekomen - want daarmee begint alles - mogen/moeten wij groeien. En als wij dat doen, komt er bloesem aan ons leven. Bloesem/bloemen vormen een teken van groei. Het is nog niet het einde maar het is toch verder dan dat wij steeds baby's blijven. In heel veel gevallen ziet bloesem er heel mooi uit en ruikt zij lekker. Twee dingen die insecten zien en ruiken. Erg doordacht van de Schepper, want op die wijze lokt Hij hen naar de plaats waar zij hun stuifmeel kunnen deponeren. En bevruchting is het gevolg.

Als het bloesem is zonder een vruchtbeginsel staat zij kortere of langere tijd alleen maar mooi te wezen en lekker te ruiken. Daarna is de bloem verwelkt en wordt weggedaan.

Maar als het een bloem is, die vrucht kan geven, wacht deze bloem op de dag van bevruchting. Bent u zo'n bloem? Is uw leven zo op God gericht dat u vruchten gaat geven? Voorbeelden van vruchten:
- Andere mensen, die de Here Jezus gaan vertrouwen; dat is een vrucht, waarin God uitermate veel belangstelling voor heeft.

- Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Deze laatste vruchten zijn de vruchten van de Heilige Geest uit Galaten 5:22.

HET WOORD VAN GOD
De functie van de Bijbel - het Woord van God - mogen wij in dit hele proces niet verwaarlozen. Het Woord is de richting waarin wij moeten leven. Dat staat nooit los van de start van alles, zoals hierboven al is gezegd. Lees en overdenk eens de woorden, die Petrus neerschreef:

"Nu gij uw zielen door gehoorzaamheid aan de waarheid hebt gereinigd tot ongeveinsde broederliefde, hebt dan elkander van harte en bestendig lief, als wedergeboren, en niet uit vergankelijk, maar uit onvergankelijk zaad, door het levende en blijvende Woord van God." - 1 Petrus 1:22,23.

De Bijbel is er om erop te vertrouwen. De Bijbel is nooit gegeven als boek waarop wij alle vormen van kritiek kunnen loslaten. De Bijbel is het Woord van God. En het Woord van God is levend. De HERE heeft één groot verlangen: dat alle mensen tot nieuw leven in Hem komen.

Bent u reeds opnieuw geboren door het Woord van God, waarin/waardoor de Heilige Geest werkt. Dat i een les die wij kunnen leren van het verlangen naar nieuw leven.

De Here Jezus heeft gezegd in Lucas 23:31:
"Want indien zij dit doen aan het groene hout, vat zal met het dorre geschieden?"

Wat hebben de Joodse leiders en de Romeinen gesold met de Here Jezus. Hij was het groene hout. In Lucas 23 wordt de Here naar Zijn schandpaal geleid; aan die paal, aan dat kruis zal Hij sterven. Hij zal sterven om voor allen Het Leven te verdienen.

In onszelf zijn wij dood. Maar de Heiland is Het Leven! En uw gang tot Hem laat u als Gods Kind geboren worden. Dat is het begin! Maar daar blijft het niet bij. Na uw geestelijke geboorte moet u volwassen worden. Groeien in uw geloof is geen enkele voorwaarde voor de eeuwigheid. De eeuwigheid met de Here Jezus verdiende Hij! U ontvangt het uit genade. Op genade hebt u nooit rechten. Genade wordt gegeven! Hebt u wat is gegeven aangenomen? Doe het nu. Hij geeft u uit genade de Here Jezus.

Nol Esmeijer