“Als christen nuchter middenin de maatschappij staan”

Wim Pols • 89 - 2013 • Uitgave: 1
Feike ter Velde schrijft boek ‘Alles is geloven’

‘Alles is geloven’ is de intrigerende titel van het zojuist verschenen boek van Feike ter Velde. “Geloven heeft niet alleen betrekking op het christelijk geloof”, zegt hij. “Iedereen die denkt, gelooft. Als iemand met de trein wil gaan en het spoorboekje zegt dat die om 10.00 uur vertrekt, dan geloof je dat dit zo is.”

Feike ziet de logica van het christelijk geloof alom in de wonderen van de schepping. “Kijk bijvoorbeeld hoe een rups zich ontwikkelt tot een vlinder, of neem de menselijke cel. Dat is een enorme fabriek met een complex communicatienetwerk.”
Bij deze onderwerpen ontstaat snel de discussie over de schepping en evolutieleer. Feike wijst op prominente internationale wetenschappers die vast in de schepping geloven. “Zij worden daar zeer serieus genomen,” zegt hij. “In Nederland heerst een cultuur dat men al gauw als onbenullig wordt weggezet als een wetenschapper zegt in de schepping te geloven.”

Geloof rationeel benaderen
Met ‘Alles is geloven’ wil Feike het geloof op een rationele manier benaderen. Daarnaast is het boek zijn levensverhaal. Het begint met de Hongerwinter van 1944/45, die hij als vierjarig jongetje heeft meegemaakt. “Ondanks dat ik nog heel jong was, hebben de herinneringen aan die tijd een onuitwisbare indruk gemaakt. Zo weet ik nog hoe bij de bevrijding de Canadezen pakjes sigaretten rondstrooiden. Ik ving er ook één op. Die was voor mijn vader. Een man probeerde het pakje uit mijn hand te grissen. Ik heb gevochten als een leeuw, maar uiteindelijk kon ik het natuurlijk van die volwassen man niet winnen.”
De strijd om te overleven in de oorlogsjaren en daarna heeft een stempel op zijn leven gedrukt. Zorgen voor en beschermen van zijn gezin stonden altijd centraal. Dat werd versterkt in de jaren ’70 toen Feike was geschokt door het grote geestelijke verval dat hij in de samenleving ervoer. “Het was een tijd dat zelfs pedofilie werd goedgepraat. Ik wilde mijn kinderen tegen dat verval beschermen. Daardoor ben ik als vader te streng geweest en heb mijn kinderen te weinig zelf hun eigen keuzes laten maken.”

Worstelen met opvoeding
Zijn oudste zoon Peter trok zich in zichzelf terug en schreef daar in 2011 de autobiografische roman ‘De vader en de zoon’ over. Vóór het verschijnen van het boek is er door Feike en Peter veel gesproken. Ondanks de pijn en het verdriet, bleef de vader-zoon relatie in stand. “Die is nu beter dan ooit,” zegt Feike. “Peter, die een taalpurist is, heeft met me meegelezen toen ik met mijn boek bezig was. Het boek van Peter heeft niet alleen bij ons veel losgemaakt, maar ook bij anderen in het christelijke milieu. Ik raad iedereen die worstelt met bepaalde dingen uit de vroegere opvoeding aan dit boek te lezen.”
Het was overigens steeds goed toeven in huize Ter Velde. De vier kinderen brachten veel vrienden mee en Feike’s vrouw Wil was er altijd voor in om ook om één uur ’s nachts de frituurpan nog aan te zetten als de groep thuiskwam. Nu is hun huis in Zeewolde de zoete inval voor de kleinkinderen. “We hebben er 13, waarvan één in de hemel. Het is een genot om hen mee te maken. Eén van hen zei een keer: “Opa, als ik straks 18 ben ga ik nooit meer naar de kerk.” Daar ga ik dan niet tegenin. Ik probeer het geloof met hem te delen, maar niet prekerig, zoals ik dat vroeger met mijn eigen kinderen wel heb gedaan.”

Hart op de tong
Feike vindt het mooi om te zien hoe kinderen, zo jong als ze zijn, al over veel dingen nadenken. “Ze kunnen alleen nog niet altijd precies de vragen formuleren waarmee ze zitten. Dat speelde mij ook parten toen ik als jongetje in de gereformeerde kerk zat. Op een keer sprak de dominee tijdens de catechisatie over de uitverkiezingsleer. Ik had toen al het hart op de tong en zei tegen de dominee dat ik niets geloofde van wat hij vertelde. Dat voelde ik gewoon, ook al kon ik het toen niet onder woorden brengen. Ik moest op de gang staan, maar ben naar huis gegaan.”

Bestuderen van Gods woord
Er brandde in hem een verlangen om God echt te leren kennen. Later heeft hij, zoals hij zelf zegt, ‘de Bijbel verslonden’. Heel bepalend waren de Bijbelstudies van dominee Willem Glashouwer sr. Later werkte hij veel samen met Willem jr. Tijdens zijn dienstverband bij de EO nam hij een keer zijn atv-dagen op om met studieverlof naar Amerika te gaan. “Ik heb daar veel geleerd van de colleges Systematische Theologie van dr. Wayne Grudum. Hij was een man die de warmte van de evangelischen combineerde met de studiezin van de reformatorischen. Dat vind ik een mooie combinatie. Bijbelstudie vind ik heel essentieel. Het delen van persoonlijke geloofservaringen is mooi, maar ik hecht meer aan het bestuderen van Gods woord.”
Feike vindt ook dat dit prioriteit moet hebben in het blad Het Zoeklicht. “Het gaat om het duiden van de actualiteit in het licht van de toekomst van de gemeente, van Israël en de wereld. Pas geleden heb ik in een hervormde kerk mogen spreken over het herstel van Israël, prachtig toch.”

Bevindelijkheid van het geloof
De inmiddels 72-jarige evangelist en publicist geniet nog volop van de bijdragen die hij via de rubrieken ‘De Tijdspiegel’ en ‘Het verhaal’ aan Het Zoeklicht mag leveren. Daarnaast is zijn agenda voor 2013 al volledig gevuld met zondagse spreekbeurten. Het boek ‘Alles is geloven’ is een nieuwe mijlpaal in zijn drukke bestaan. Feike vertelt op indringende wijze zijn levensverhaal. Hij vertelt over de moeizame relatie met zijn vader, waarbij alles goed kwam en hij toch uiteindelijk op wonderlijke wijze de vrede van God mocht ervaren. Ook schrijft Feike openhartig over zijn eigen vaderschap. Daarnaast wil hij in ‘Alles is geloven’ de lezers op een pragmatische manier wijzen op de waarde van het christelijk geloof. “Als mensen het boek gelezen hebben, hoop ik in de eerste plaats dat zij het logisch vinden om als christen nuchter midden in de maatschappij te staan. Daarnaast hoop ik dat ze, zoals dat met een mooi woord heet, de bevindelijkheid van het geloof mogen ervaren. Daarbij gaat het om de persoonlijke relatie met God in je binnenkamer. Het staat prachtig verwoord in Psalm 25:14 ‘Des Heren vertrouwelijke omgang is met wie Hem vrezen, en zijn verbond maakt Hij hun bekend.’ Daar moet je je voor openstellen en daarin moet je groeien.”

Wim Pols

‘Alles is geloven’ is te bestellen via onze website. De prijs is € 17,99.