Alreeds vertrokken

Henk Askes • 90 - 2014 • Uitgave: 2
Waarom je kinderen de kerk vaarwel zeggen en wat je kunt doen om dit proces te stoppen

Onlangs las ik dat er in Den Haag zeven kerkgebouwen de deuren gaan sluiten, in Zwolle drie, in Leeuwarden vier en in Doetinchem drie. Veel kerken ontvolken in rap tempo. Ook in Amerika is dit het geval en het is eigenlijk een wereldwijd verschijnsel.
Uit een enquête uitgevoerd in Amerika door George Barna onder 22.000 volwassenen en 2000 tieners is komen vast te staan dat zes van de tien twintigjarigen, die als tieners betrokken waren bij een kerk, de kerk de rug toe hebben gekeerd.


Een paar maanden geleden las ik een boek met de vertaalde titel die hierboven staat. Het is geschreven door Ken Ham & Britt Beemer, met medewerking van Todd Hillard. Volgens deze schrijvers verwerpen mensen en vooral de jeugd het geloof o.a. om de volgende wegversperringen:
• Kerkdiensten zijn vaak saai;
• Christenen gedragen zich dikwijls slecht en kunnen zich niet verdedigen;
• Het discipelschap kost te veel en je moet zoveel dingen opgeven als christen;
• Als men voorhuwelijkse seks verbiedt, gooien ze het bijltje erbij neer;
• Als God liefde is en toch niets doet tegen alle ellende in de wereld, kan men niet meer geloven dat er een God is.

Voldoende toegerust?
In 1 Timoteüs 6:20-21 staan de opvallende woorden: ‘O Timoteüs, bewaar wat u is toevertrouwd, houd u buiten het bereik van de onheilige, holle klanken en de tegenstellingen der ten onrechte zo genoemde kennis. Sommigen, die woordvoerders daarvan zijn, zijn het spoor des geloofs bijster geraakt.’ Deze woorden hebben geen verdere verduidelijking nodig.
De grote vraag is dan ook: Hoe verdedig ik het christelijk geloof en hoe verdedig ik het tegenover iemand die zich afkeert van het geloof in Christus. Zijn wij en onze kinderen als christenen goed toegerust om ons effectief te kunnen verdedigen als wij aangevallen worden? Kan een belijdeniscatechisant na zijn of haar belijdenis van geloof zich overtuigend verdedigen? Is de gewone catechisatie en natuurlijk de prediking voldoende, of moeten we extra bewapend worden en gebeurt dat ook? Heel waarschijnlijk is het antwoord op deze vraag: nee. In de catechisatie en vooral de belijdeniscatechisatie alsook de prediking zullen er meer handvatten gegeven moeten worden, zodat de jeugd en belijdende leden zich met meer overtuiging kunnen verdedigen. De jeugd moet geleerd worden om antwoorden te krijgen op hun sceptische vragen.
In 1 Petrus 3:15-16 staat: ‘Maar heiligt de Christus in uw harten als Here, altijd bereid tot verantwoording aan al wie u rekenschap vraagt van de hoop, die in u is, doch met zachtmoedigheid en vreze, en met een goed geweten, opdat bij al het kwaad, dat men van u spreekt, zij, die uw goede wandel in Christus smaden, beschaamd gemaakt worden.’ Dit vers is toch wel duidelijk over de reden voor onze Hoop en wat er van ons verwacht wordt, nl. rekenschap. Ook in Nederland zou het m.i. heel vruchtbaar zijn als er meer debatten komen over thema's zoals:
• Bestaat God?
• Is Jezus echt opgestaan?
• Is de Bijbel onfeilbaar en is de Bijbel waar?
• Zijn alle godsdiensten gelijk? Is Allah en God hetzelfde?
• Heeft God de hemel en de aarde geschapen of was er een oerknal?
• Hoe zit het toch met de evolutieleer ?
• Is de wereld echt miljoenen jaren oud?

Degelijke kennis
Is er echt wel een verontschuldiging voor christenen als zij niet in staat zijn hun geloof te verdedigen? En dan hoef je echt geen expert te zijn in de apologetiek, de verdediging van je geloof. Alle christenen zouden echter moeten weten, al moeten wij allen het hoofd in schaamte laten zakken:
• Wat wij geloven
• Waarom wij geloven
• Hoe wij het geloof met anderen moeten en kunnen delen
• Hoe wij ons moeten verdedigen tegen leugens en aanvallen
• Hoe wij, als wij met moslims in aanraking komen, ons geloof in Jezus Christus, kunnen verdedigen
Een degelijke kennis van de Bijbel is absoluut nodig.

Steekhoudende argumenten
Als wij door onze houding en gebrek aan respect mensen afstoten in plaats van aantrekken, hebben we het ware doel van de christelijke apologetiek verloren. In een preek en in de catechisatie alsook Bijbelonderricht gaat het vooral om het overdragen van de Bijbelse waarheden. Maar dit is niet genoeg. In gesprekken met de zogenaamde sekten staan wij dikwijls ook met de mond vol tanden, want zij proberen wel om ons te overtuigen van hun gelijk.
Om je geloof te kunnen verdedigen, moet je een persoonlijke relatie met Jezus Christus door de Heilige Geest hebben. In Amerika is er onder de jeugd van vandaag grote interesse voor bewijsgronden voor het christelijke geloof. Wanneer er zulke bijeenkomsten gehouden worden waar de sprekers juist ingaan op bovengenoemde onderwerpen, zijn de zalen vol. Dan wordt er gesproken over de leer van de apologetiek oftewel de verdedigingsleer van het christelijke geloof. Apologetiek geeft mensen de bewijsgronden om te geloven dat het christelijke geloof waar is. Men ontvangt dan logische en steekhoudende argumenten die de waarheid van ons geloof ondersteunen. Een apologeet is dus iemand die het christelijk geloof verdedigt. Hij probeert antwoord te geven op de ‘waarom’-vraag. Jezus zelf vraagt in Lucas 18:8 ‘Doch als de Zoon des mensen komt, zal Hij dan het geloof vinden op aarde?’

Geen antwoord
Prof. dr. William Lane Craig, een christen-filosoof aan de Talbot School of Theology in California schreef in 2004 een overtuigend en schitterend artikel juist over christelijke apologetiek. Hij zegt o.a.: ‘Vele ouders in Amerika van wie de kinderen de kerk al de rug hebben toegekeerd, klagen dat deze bijeenkomsten waar de klem valt op de bewijsgronden voor de Schrift al drie jaar geleden hadden moeten plaatsvinden.’ Iemand schrijft: ‘Mijn zoon en mijn dochter hadden zoveel vragen over het geloof. Ze zijn nu afgehaakt, want de mensen in de kerk konden hun vragen niet beantwoorden.’ Vele ouders hebben geen antwoord op de diepgaande vragen van hun kinderen over het geloof. God wil de apologetiek ook gebruiken om gelovigen te versterken en hun de kennis geven om te volharden in hun geloof. Vele gelovigen gaan gesprekken met ongelovigen uit de weg bij gebrek aan kennis en uit vrees. Zij houden hun licht onder de maatemmer.

Sterk staan
Paulus had juist wel vele gesprekken in de synagoge met mensen, door de Kracht van de Heilige Geest als een staande procedure. Daarom moeten we ook bidden of de Heilige Geest onze woorden zodanig krachtig wil maken, zodat wij iemand kunnen overtuigen van de Here Jezus en het geloof in Hem. De jeugd in de VS – en zeker ook in Nederland – wil een kerk die levendig is, authentiek, de waarheid verdedigt, de autoriteit van de Bijbel aanvaardt en leeft bij de Waarheid. De jeugd gooit dikwijls niet het geloof overboord, maar zij verlaten de kerk. Zij stellen dan ook de vraag: Wat doet de kerk zodat ik als een lid sterk sta in een heidense werksituatie, ook op school met veel on-Bijbelse invloeden?
Een degelijke opleiding in de apologetiek is een van de sleutels tot vreesloze evangelisatie.

dr. Henk Askes

De auteur emigreerde met zijn ouders en de rest van het gezin in 1952 naar Zuid-Afrika. Daar werd hij onderwijzer en promoveerde in de Toegepaste Taalkunde. In 1997 keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland. Hij schreef ook een boek over de taak van de ouderling, een boek met godsdienstige gespreksthema’s en een twintigtal boeken voor schoolgebruik. Hij en zijn vrouw en kinderen zijn lid van de PKN in Vriezenveen.