Alles wordt nieuw

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 21
Van het jaar dat net is begonnen zijn alweer een aantal dagen geschiedenis geworden. Het nieuwe jaar is alweer geen heel jaar meer. Wat is het heerlijk dat de eeuwige God een tijdstip heeft bepaald waarop niet alleen een jaar, maar alles nieuw wordt. Hierover zal ik een paar opmerkingen maken.

DE VERLEDEN TIJD
Allereerst zullen wij een blik in het verleden werpen. Achterom kijken heeft ook zijn bekoring. Er zijn enkele dingen van het verleden waardevol.

- 't Komt nooit meer terug. - Is op zichzelf compleet. -Heeft een vervolg.

HET VERLEDEN KOMT NOOIT MEER TERUG
Wij kunnen er lang en breed over praten, maar de geschiedenis zal zich nooit letterlijk herhalen. Een goed te snappen voorbeeld: het jaar 2001. Dat is verleden tijd.

Dat is ook zo met de Here Jezus. Hij zal nooit meer komen als een Kindje. Het is goed om over Zijn geboorte feest te vieren. Hij komt wel, maar nooit meer als baby. Het zal in die zin bij Zijn komst straks, nooit meer het traditionele Kerstfeest zijn.

HET VERLEDEN IS OP ZICHZELF COMPLEET
Wat u ook opzoekt in de voorbije geschiedenis, het heeft altijd een begin en een einde. Wij nemen een jaar: op 1 januari, 's nachts om 00.00 uur is het begin van dat jaar, en het einde is op 31 december, 's nachts om 24.00 uur.

De Here Jezus heeft aan het Kruis gezegd: Het is volbracht. Alles wat moest gebeuren, was door de Zoon van God gedaan. Niets behoeft meer te worden toegevoegd.

Het verleden heeft een mogelijk vervolg. Wat in de geschiedenis gebeurde heeft een vervolg als het doel nog niet is bereikt. Het gebeurde is op zichzelf compleet, maar het heeft nog een vervolg. Dat is geprofeteerd over de Here Jezus: Zijn geboorte was een echte geboorte; Zijn sterven aan het Kruis was werkelijk sterven. Maar Hij komt terug. Dat is het vervolg, omdat Zijn komen, Zijn entree in deze wereld nog niet af is. De engel Gabriël heeft aan Maria gezegd:
"En de Here God zal Hem de troon van Zijn vader David geven, en Hij zal als Koning over het huis var Jakob heersen tot in eeuwigheid, en Zijn Koningschap zal geen einde nemen."
Lucas 1: 32, 33.

Dit is nog nooit gebeurd. Het leven van de Here Jezus krijgt een vervolg.

DE TOEKOMENDE TIJD
Hij komt eerst als volwassen Man van Zijn Bruidsgemeente. Daarna komt Hij als Koning van deze aarde. En dan breekt de eeuwigheid aan, waarin alles weer nieuw wordt. Deze drie zaken komen hier aan de orde.

De volwassen Man van Zijn Bruidsgemeente. De Gemeente wordt zonder Israël niet zalig. De zaligheid is uit de Joden, d.w.z. dat de Here Jezus een Jood was - wij weten dat ook uit Zijn geboorte. God redde deze wereld door een Jood. Er staat in Romeinen 11 : 18: Niet gij draagt de wortel, maar de wortel (= Israël) u.

Hij komt om Zijn Koningschap te tonen. Er staat geschreven: Hij zal terugkomen om Zijn Koninkrijk te aanvaarden - 1 Corinthiërs 15 : 20 t/m 28. Waar staat in de Bijbel dat hij nu reeds Koning is? Zijn Koninkrijk is het Vrederijk dat 1000 jaar op deze aarde present zal zijn. Daar wacht de ganse schepping op. Er staat in Romeinen 8: 19:

"Want met reikhalzend verlangen wacht de schepping op het openbaar worden der zonen Gods."

Alles wordt nieuw. Dat is niet alleen maar een versje: Alles wordt nieuw, de hemel en de aarde. Het zal echt gebeuren. Petrus schrijft in 2 Petrus 3 : 13 : ' Wij verwachten echter naar Zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont."

Daar zien al Gods kinderen naar uit. Bent u dat reeds: Gods kind? Dan mag u naar die dag, waarop alles nieuw zal worden, uitzien.

Nol Esmeijer