Allerlei - jrg. 78-25

Red. / Feike ter Velde • 78 - 2002/03 • Uitgave: 25
Enorme Toename aids
Het aantal HIV-geïnfecteerden in Nederland stijgt enorm. In 2002 is het aantal patiënten met 45% toegenomen. Dat bewijst een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De conclusies waren te zien in het tv-programma NOVA. Het aantal nieuwe HIV-patiënten steeg het afgelopen jaar met 45%, het jaar daarvoor was de stijging nog 9%. Een spectaculaire toename, die volgens het RIVM van structurele aard is. Met name het aantal heteroseksuele patiënten neemt toe. Vanaf eind jaren tachtig steeg dat aandeel van 2% naar 40%.


Veel regen in Israël
Het meer van Galilea steeg in één weekeinde 45 centimeter. Sinds het begin van de winter is het meer al 2,03 meter gestegen, dankzij de hevige regenval. Kortgeleden moesten sluizen worden geopend om de rivier de Jordaan te ontlasten van de enorme watermassa's. Dat was elf jaar niet meer gebeurd. De bekende Baileybrug over de Jordaan in Noord-Israël, waar veel toeristen foto's maakten van de Jordaan is ingestort onder de waterdruk. Ook water uit de Libanon van de overstromende Hazbani-rivier stroomde de grens over de Jordaan in. Op de Hermon reikte de sneeuw tot vijf meter hoogte.


Iraanse atoombom
Iran heeft maanden geleden al toegegeven dat het een speciaal gas (UF6) heeft gekocht van China om daarmee uranium te verrijken voor de productie van atoomwapens. Iran heeft de aankoop van het gas enkele jaren geheim gehouden. De Verenigde Staten ontvingen van China een bevestiging van de transactie.


Shlomo Argov overleden
Israëls ambassadeur Shlomo Argov is op 74-jarige leeftijd in Jeruzalem overleden. Hij was ambassadeur in Mexico, Nederland en Groot-Brittanië. In die laatste ambtsperiode werd hij, in 1982, in Londen neergeschoten door Palestijnse terroristen van Abu Nidal. Hij overleefde de moordaanslag maar verbleef sinds die tijd, tot aan zijn dood, in het Hadassa Universiteitsziekenhuis te Jeruzalem voor medische zorg. Hij was zwaar gehandicapt. Hij was een briljant diplomaat en een man met groot moreel gezag.