Al meer dan 80.000 Joden naar Israël

Monica de Boer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 18
"Vlucht uit het Noorderland!"

Stichting Ebenezer is een internationale organisatie met als doel het thuisbrengen van de Joden vanuit de voormalige Sovjet Unie. Inmiddels zijn er met hulp van de stichting al meer dan 80.000 Joden teruggekeerd naar het Beloofde Land. Ebenezer verzorgt zowel de voorbereidingen als de overtocht per schip van Odessa naar Haifa. Ook begeleidt zij Joden die per vliegtuig teruggaan. Op de luchthaven draagt Ebenezer de zorg over aan de Israëlische Jewish Agency.

Nadat Natasha met glans geslaagd was, wilde ze medicijnen gaan studeren. Ondanks haar prachtige cijferlijst werd ze gedurende zes jaar zestien keer uitgeloot. De reden voor dit oponthoud: Natasha is Joodse. Dankzij de Perestrojka werd ze uiteindelijk toegelaten. Inmiddels heeft ze haar studie afgerond. maar in Israël wil ze opnieuw examen doen om de daar erkende bul te behalen. Daarna wil ze als arts aan de slag in Rishon Lelion en Hebreeuws studeren in Tel-Aviv.

EXTRAATJE
Natasha woonde in Gorlovka. In een gebied waar de meeste kolenmijnen zijn gesloten. Als gevolg hiervan nam de werkloosheid toe. evenals de verslechtering van de lokale economie. Drie jaar geleden was Natasha's flat $ 25.000 waard. Vorig jaar ging Natasha op Aliyah (terugkeer naar Israël) en bracht haar flat nog maar $ 2000 op. Toen ze met haar familie aan boord ging had ze $3 op zak, gekregen van een familielid, bedoeld als extraatje voor haar zoontje. Dit schets niet alleen hoe de Oekraïense economie er voor staat, maar ook dat het onmogelijk is voor de Joden om zelf alle noodzakelijke kosten op te brengen voor de thuisreis. Ebenezer vult daarom aan waar nodig: kosten voor het verkrijgen van een paspoort, de reis naar het Israëlische consulaat voor de juiste documenten en/of de overtocht.

MOOIE RUS
In tegenstelling tot Natasha hadden Samuel en Lina Tijsman geen reden om hun land te verlaten. Het was God Zelf die hen aanspoorde, vertelt Samuel aan boord naar Haifa: "God zei: 'Vlucht uit het Noorderland!'. Onze voorbereidingen verliepen wonderlijk voorspoedig; God hielp ons met alles. Zo liepen we in het huis van een nicht tegen de noodzakelijke documenten aan. Zonder deze papieren. die onze Joodse identiteit bevestigen. kun je niet vertrekken", licht Samuel toe. "Ons paspoort vermeldt alleen 'etnische Rus'. Veel Joodse ouders hebben een Russische achternaam 'aangenomen'. om de toekomst van hun kinderen zeker te stellen. Ook mijn moeder. Toen ik me ooit opgaf voor werk, lachte de voorman: 'Ja hoor. Samuel Yakovlevitch. een mooie Rus ben jij!

VOORBEDE
Ebenezer heeft uw gebed nodig! Bid dat de terugkeer van het Joodse Volk naar Israël onverhinderd doorgaat. En dat stelen door God aangesproken worden om het Noorderland te verlaten zolang het nog kan! En dat God het Joodse Volk spoedig een nieuw hart zal geven en Zijn Geest over hen zal uitstorten zodat zij in Zijn wegen zullen wandelen.

Monica de Boer