Afscheid van Feike ter Velde bij de EO

prof.dr. C. Graafland • 76 - 2000/01 • Uitgave: 18
De hoofdredacteur van Het Zoeklicht heeft, na bijna dertig jaar, afscheid genomen van de Evangelische Omroep. Vanaf 1984 presenteerde hij het programma "God verandert mensen" - later 'De Verandering" - en "Mag ik 's met je praten". Bij zijn afscheidsbijeenkomst in het EO-gebouw te Hilversum sprak de bekende Hervormde professor dr. C. Graafland.

Hij ging in op de kritiek die er is vooral in de hoek waarin ik mij pleeg op te houden. Daar hoorde ik nogal eens mensen zeggen: "Nou die Feike, die gaat er toch maar gladjes en oppervlakkig overheen. Altijd over Jezus. Zou die man nu niet meer te vertellen hebben? Dat is toch eigenlijk maar een smal evangelie. Niet genoeg om zalig te worden. Maar, gelukkig heb jij je daar nooit aan gestoord."

Prof. Graafland had als uitgangspunt gekozen de tekst uit Hand. 16:30,31 waar de cipier vroeg: "Wat moet ik doen om behouden te worden? En zij zeiden: Stel uw vertrouwen op de Here Jezus en gij zult behouden worden…"

Graafland: Calvijn zegt over deze tekst - en ik zeg dat tot alle mensen die deze kritiek op jouw programma hebben - Ja Paulus zegt het hier wel heel kort: geloof in Jezus...kan dat wel, is dat niet te weinig, te simpel, moet daar niet nog wat bij? Niet alleen bij Jezus er wat bij, maar ook bij dat gelóven? Dat kan toch niet alles zijn? Nee, zegt Calvijn dan, dat is niet te weinig, daar hoeft helemaal niets bij. bij Jezus niet en bij het geloof ook niet. Want in Jezus Christus liggen alle schatten van het heil besloten en geloven in Jezus is genoeg in leven en in sterven. Inderdaad, die radeloze cipier dacht ook nog wat te moeten doen. Wat moet ik doen, vraagt hij aan Paulus. Doen? Jij hoeft alleen maar te gelóven. in Jezus. Want in Jezus geloven is toch: op Hem vertrouwen, je hele bestaan, met alles wat erop en eraan zit aan Hem geven, tot verzoening en vernieuwing. Dat is het, meer niet. Wat wou jij nog doen? Je hebt er toch alleen maar een puinhoop van gemaakt? Geloven in Jezus. Dàt mag je doen. En dat is echt helemaal genoeg. Kijk, dat geloof ik nu ook, en jij ook Feike, dat weet ik.

Je bent gereformeerd opgevoed, maar ik vind dat je het nog helemaal gebléven bent. Ik zeg niet synodaal gereformeerd. maar wel bijbels gereformeerd. En dan bedoel ik dit ermee: Je kon het ook. net als Paulus en ook net als Calvijn, zo heel eenvoudig, maar tegelijk ook zo kernachtig zeggen. Geen woord te veel en geen woord te weinig. Ik vond het heel diep, heel diep en vol. Want Jezus en Zijn heil is diep en vol, volkomen, volmaakt tot behoud van zondaren.

Maar wie dan toch nog een beetje twijfelt, zou ik willen aanraden om dat boekje eens te lezen, wat je pas geschreven hebt "Leven door de Geest". Ik ben blij dat ik het boekje gelezen heb. Want ik zei het al, dat je gereformeerd bent gebleven, maar dat je zó gereformeerd was, zo dóór en dóór, nee, dat had ik toch niet van je afgekeken. Want, weet je wat me bij het lezen ervan zo opviel? Dat was hoe diep je de ernst, Anselmus zou zeggen: het gewicht, van de zonde hebt gepeild. Niet alleen maar in theorie, nee. persóónlijk, bevindelijk. als ik het zo eens mag noemen. Verbonden met je eigen bestaan, mens voor God worden, zondaar voor God worden. Dat weet jij ook, wat dat is. En je schrijft dan, daarop terugziende: dat is ook nódig geweest, nodig om te gaan ontdekken. hoe nodig Jezus is, en hoe geweldig Hij dan wordt voor zulke mensen. Ja, dat heeft mij erg aangesproken. Ik mocht mezelf er ook in herkennen, en dat maakte me blij.

Maar nu moeten er misschien toch nog een paar dingen aan worden toegevoegd. Toen ik je verhaal in het Nederlands Dagblad las, viel er voor mijn gevoel toch nog iets meer licht op jouw leven. Ik zal maar eerlijk zeggen wat ik ervan vond. Ik dacht toen: Feike heeft dankzij Gods genadige leiding in zijn leven veel mogen betekenen in Zijn koninkrijk en tóch is het geen succesverhaal geworden. Ik vond dat je ontwapenend eerlijk in dat interview iets verteld hebt over je leven, en ja, als we dat inderdaad echt eerlijk doen, dat geldt voor jou net zo goed als voor mij, dan loopt ons levensverhaal altijd uit op verootmoediging.

We bezingen vanmiddag de lof van Gods liefde en ontferming in Jezus Christus. En dat krijgt dan nog een extra dimensie als ik nog een keer denk aan wat je in dat boekje hebt geschreven over liet leven door de Geest'. Even heb ik toen gedacht: dat zal toch niet weer zo'n juichverhaal worden. Want tenslotte is Feike wel steeds meer evangelisch geworden. En daar kunnen ze er wel wat van. Maar nee, het verhaal pakte heel anders uit. Het ging over stèrven, sterven aan jezelf, aan je hoogmoed, aan je begeerten. aan je egoïsme. sterven met Jezus, ja dàt ook met Jezus, maar dan ook in Hem opstaan tot een nieuw leven. Dat is leven door de Geest. Ja, daar zeg ik Amen op.

Nou, Feike, ga zó maar weg van de EO. Maar ik hoop natuurlijk dat je nog een heel lange tijd mag doorgaan met je werk, hoe dan ook en waar dan ook. Voor Het Zoeklicht, bij voorbeeld. En wanneer onze Hemelse Vader je komt aflossen. dan komt het moment dat we niet meer hoeven te gelóven in Jezus, maar dat we Hem mogen zièn! Hem zien, zoals Hij is! Tjonge. dát zal wat zijn, Feike. En wees daar nu al vast maar gelukkig mee, met je Zoeklicht-broeders en zusters en met ons allemaal!

Geloofd zij God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest van nu aan tot in eeuwigheid. Amen.

prof.dr. C. Graafland