Afscheid

Martin Penning • 95 - 2019 • Uitgave: 5
‘Zo dan, troost elkaar met deze woorden’ (1 Thessalonicenzen 4:18)

Paulus schrijft in de eerste brief aan de Thessalonicenzen hoofdstuk 4 een prachtig gedeelte over de opname van de gemeente. Paulus besluit dit gedeelte met te zeggen dat ze elkaar met deze woorden mogen troosten. In het Grieks staat er 'parakaleo' wat vertaald kan worden met: ‘erbij roepen’, ‘vermanen’ of ‘troosten’.

Ook vandaag mogen we nog steeds mensen erbij roepen. Het Zoeklicht wil de boodschap laten klinken 'laat u met God verzoenen'. Het is nog steeds de tijd waarin het Evangelie binnen en buiten onze landsgrenzen mag klinken. We hebben een goede boodschap waardoor we mensen erbij mogen roepen. Het is ook een vermanende boodschap. Is het je wel eens opgevallen dat 1 Thessalonicenzen 4 ingeklemd staat tussen waarschuwende gedeelten?

Bemoediging en verwachting
Zo worden we in 1 Thessalonicenzen 4 en 5 opgeroepen tot 'opwekking tot heilig leven', 'opwekking tot onderlinge liefde', 'oproep tot waakzaamheid' en een 'opwekking tot geestelijk leven'. Een leven met de Heere Jezus is een heilig en Geestvervuld leven. Als laatste is het een troost dat de Heere Jezus eens terug zal komen. In een wereld die zucht en in barensnood is, is dit een heerlijke bemoediging en verwachting.

Hetzelfde gebleven
Drie jaar mocht ik als hoofdredacteur meewerken aan dit blad. Dat heb ik met veel genoegen gedaan. Maar eind juni komt daar een eind aan en blijf ik als redactielid verbonden. Het blad is qua lay-out, schrijvers en frequentie veranderd, maar de boodschap om te ‘leven uit verwachting’ is dezelfde gebleven.
Daarnaast ga ik door met mijn werk als stafmedewerker aan Bijbelschool Gospel for Europe. Mijn vrouw en ik hopen na de zomer meer betrokken te raken bij het werk van het Centrum voor Pastorale Counseling van Jef en Herlinde De Vriese in Heverlee en Dordrecht. We zien uit naar deze nieuwe mogelijkheid om mensen erbij te roepen, te vermanen en te troosten om zo te komen tot herstel en bruikbaarheid, totdat de Heere Jezus Christus Zijn gemeente komt halen. Gods zegen en vertrouw op Hem!

Martin Penning