Afbeelding en schaduw van hemelse dingen (43)

Joh. de Heer / ds. Henk Schouten • 90 - 2014 • Uitgave: 17
De oprichting en zalving van de tabernakel (2)

‘Johannes doopte wel met water, maar u zult door de Heilige Geest gedoopt worden’ (Handelingen 1:5, HSV).

Mozes had alles in voorbereiding gebracht voor het oprichting van de tabernakel. In Leviticus 9:24 staat beschreven hoe een vuur van Gods aangezicht uitging en het brandoffer verteerde. Dit was het Goddelijke bewijs van goedkeuring. Aan Mozes was, bij het bevel tot het maken en oprichten van de tabernakel, de ernstige vermaning gegeven: ‘Zie dan erop toe dat u het maakt naar zijn ontwerp, dat u op de berg getoond is’ (Exodus 25:40, HSV). Niet alleen het maken, maar ook het oprichten moest nauwkeurig naar het gegeven voorbeeld geschieden: ‘Dan moet u de tabernakel opbouwen overeenkomstig de bepaling daarvoor, die u op de berg getoond is’ (Exodus 26:30, HSV).

Volkomen gehoorzaamheid
Bij de uitvoering van Gods bevelen aangaande de priesterkleding wordt zevenmaal gezegd, dat het geschied was gelijk de Here aan Mozes geboden had (Exodus 39:1,5,7,21,26,29,31). Bij de oprichting en zalving van de tabernakel wordt eveneens zevenmaal herhaald dat Mozes deed, gelijk als de Here hem geboden had (Exodus 40:19,21,23,25,27,29,32). Zeven is het volkomen getal, waarmee ons gezegd wordt dat slechts een volkomen gehoorzaamheid de goddelijke goedkeuring kan wegdragen.
Geen methode, hoe praktisch ook; geen vorm, hoe schoon; geen leer, hoe zuiver; geen ijver, hoe lofwaardig; geen talenten, hoe schitterend; geen opoffering, hoe groot, niets kan het werk van de Heilige Geest vervangen. Zonder deze zalving kan men in de wijngaard van de Heer niets doen.

Niets zonder de Heilige Geest
De Here Jezus, voortgebracht door de kracht van de Heiige Geest (Lucas 1:35), deed geen stap in Zijn leven zonder de Heilige Geest. Toen Hij openlijk de zonde van de wereld op Zich nam en als zodanig zich liet dopen met de doop der bekering, werd dit feit gevolgd door een zichtbare uitstorting van de Heilige Geest en de goedkeuring van Zijn Vader (Matteüs 3:16-17).
Het was de Heilige Geest, die Jezus zowel in de woestijn leidde om verzocht te worden (Lucas 4:1, 14), als in de synagoge om te leren. Slechts door die Heilige Geest kon Jezus Zich Gode ongestraft opofferen (Hebreeën 9:14); door die Geest is Hij verrezen en heeft Hij bewezen Gods Zoon te zijn (Romeinen 1:4); en ook na Zijn opstanding heeft Hij Zijn discipelen slechts door de Heilige Geest bevelen gegeven (Handelingen 1:2). En als Jezus niets deed zonder de Heilige Geest, kunnen Zijn kinderen dan zonder de Heilige Geest? Neen!

Nabootsing
De zalfolie bestond, behalve uit de olijfolie nog uit vier verschillende specerijen, namelijk mirre, kaneel, kalmoes en kassie. Deze specerijen moesten zeer kunstig gemengd worden naar apothekers werk (Exodus 30:23). Op geen mensenvlees behalve dat van hen die God er voor aanwees, mocht men ze gieten. Namaken mocht niet, op straffe des doods (Exodus 30:32-38).
Hoe gevaarlijk is het, het werk van de Heilige Geest na te bootsen, of ook om de kracht van de Heilige Geest te gebruiken tot eigen roem, of tot dingen, die God niet kunnen behagen! Het werk van de antichrist in deze laatste tijden zal juist zijn toppunt bereiken, in een getrouwe nabootsing van de dienst van God, doch aangedreven door een onheilige geest.

Dan door Uw Geest geheiligd,
reis ik aan Uwe hand
Voor alle kwaad beveiligd
naar ’t hemels Vaderland
En eenmaal, ter bekroning
van al Uw tederheid,
vind ik in ’s Vaders woning
een plaats ook mij bereid.

Zangbundel Johannes de Heer 393:2

(Overgenomen en bewerkt uit: ‘De Geestelijke betekenis van den Tabernakel’ van Joh. de Heer, door ds. Henk Schouten)