Adam, waar ben je?

Bert Reinds • 91 - 2015 • Uitgave: 16
‘En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog, ja, een boom die begerenswaardig was om er verstandig door te worden; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en hij at ervan’ (Genesis 3:6).

Het lijkt erop dat sinds Adam veel mannen de natuurlijke ‘gave’ hebben zich achter de bosjes terug te trekken; wanneer er een appèl op hen wordt gedaan, wanneer het oude vertrouwde lijkt te wankelen, wanneer situaties zich voordoen waarin zij het overzicht en/of de controle dreigen kwijt te raken. Vrouwen, kinderen, vrienden/collega’s uiten hun zorg of irritatie over de afwezigheid van hem wanneer het erop aan komt. Dit vergroot zijn twijfel, angst en onzekerheid. Die man gaat steeds vaker een vluchtende, terugtrekkende beweging maken. Maar de onvrede in het hart van die man groeit en om te leven creëert hij zijn eigen leven.

Voorbeelden uit de geschiedenis: Abraham trok zich als man terug uit de relatie toen hij met Sarai door Egypte moest gaan trekken. Elia wenste zichzelf dood toen een vrouw kritiek had. Achab trok zich terug toen hij zijn zin niet kreeg, hij wilde de wijngaard kopen van Nabot. Jona trok zich terug toen hij de opdracht kreeg naar Ninevé te gaan en te vertellen dat de stad zou vergaan als niemand zich bekeerde tot de Levende God. Petrus trok zich terug toen hij mocht getuigen, maar hij kende Hem niet. Het was de oudste zoon die zich terugtrok van het feest, omdat hij jaloers was op zijn teruggekomen broer. Ik weet zeker dat u deze lijst kunt aanvullen met voorbeelden uit uw leven, al was het alleen maar uw afwezige vader, of de niet voor u opkomende leraar of trainer.

Groeiend verzet
Gelukkig is er een groeiend verzet tegen deze houding. Van schuwe teruggetrokken of eigen angst en onzekerheid overschreeuwende mannen, in zelf reflecterende, daadkrachtige, betrouwbare mannen Gods. Zij jagen naar echtheid en verbinding, ook al is voor sommigen de prijs hoog.
Natuurlijk verschilt de weg van verandering per persoon, omdat niemand hetzelfde is. Echter, in gesprek met hen zien we een aantal terugkerende principes.

1. Sta een openhartoperatie toe
Geef de Heilige Geest de ruimte om uw hart te onderzoeken. Zodat wat gemeenschap met de Here in de weg staat opgeruimd kan worden. In zo’n operatie kan er van alles naar boven komen: Afgoderij, hebzucht, jaloezie, haat, wrok, maar ook zelfhaat, uzelf geringer schatten dan dat God doet.

2. Los conflicten op
Erken een niet opgelost conflict als een probleem en neem UW verantwoordelijkheid, ga eropaf. Onderzoek uw relaties en zie of er onopgeloste zaken liggen en los ze op. Blijf met uw vrouw, kinderen, collega’s, vrienden, gemeenteleden, kinderen, buren in gesprek. Onopgeloste conflicten maken u vleugellam en krachteloos.

3. Voed uw relatie met God
Betrek de Here God in uw angsten, vreugde en verdriet. God heeft u emoties gegeven, Hij wil dat u die ook tot Zijn eer een plaats geeft in uw ziel en leven.
Zorg dat u een geestelijk uitgebalanceerd voedselprogramma krijgt. Een maaltijd op zondag alleen is te beperkt voor de dagelijkse strijd. Begin de dag met God en eindig de dag met God. Blijf tussen deze twee momenten op Hem afgestemd. Investeer in vriendschappen die dit verlangen versterken.

4. Zorg goed voor uw lichaam
Paulus wijst ons erop dat het lichaam niet van onszelf is. Het is een tempel van de Heilige Geest. Wanneer de Here God zegt dat het Zijn tempel is, mogen wij er ook vanuit dat perspectief mee omgaan. Zuinig en verzorgend. Beweeg, gebruik het eten als voeding en het samen eten als verbindend en niet als een pijnstiller. De liefde van de man gaat door de maag zeggen ze, maar ik denk dat het onderdrukken van onrust, onvrede, angst ook via de maag gaat. We kunnen ons gemakkelijk verschuilen achter veel ‘gevreet.’ In Filippenzen 3:19 worden harde woorden gesproken: Hun buik is hun afgod. “Hoe dikker de buik hoe groter de afstand.”

Adam, waar ben je?
Wanneer mannen de positie innemen die God hen gegeven heeft en in volle afhankelijkheid gaan doen wat de Here van hen vraagt, gaan huwelijken, gezinnen, gemeente, dorpen en steden veranderen.
Man, sta op en moedig andere mannen aan achter de bosjes vandaan te komen. En voor de vrouwelijke lezers: Bid dagelijks voor mannen dat zij mogen worden zoals God hen bedoeld heeft.

Bert Reinds