Aangewezen

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 14
“Niet gij hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen, en u aangewezen…” (Joh. 15:16).

Ooit weleens bang geweest dat je zou overschieten? Dat niemand je zou vragen, geen verkering, nooit trouwen? Grauw, grijs en saai lijkt het leven als niemand je vraagt. Maar kijk eens wat er verandert als iemand je uitkiest en je aanwijst als de ware en het klikt! Je ogen gaan stralen, je huid glanst, je houding veert op. Plotseling zit er lijn in je leven. Tadadadaaa, uitgekozen, aangewezen — ik!

Jezus zegt: `Ik heb jou uitgekozen en jou aangewezen…’ Stel je voor: uitgekozen en aangewezen door Jezus! Herken je die wijsvinger van God in jouw richting? Het is geen vingerwijzing die je op je fouten wijst, want die heeft God al naar het kruis van Jezus verwezen; het is een vingerwijzing die jou uitkiest, omdat dat God jou wil. Raakt het je? Vult het je met verbazing en ontzag dat Hij juist jou op het oog heeft? Hij heeft je van begin af aan gewild!

Denk eens terug. Is God niet van jongs af aan met je bezig geweest? Zie je niet dat Hij zich al met je bemoeide toen je nog een baby was? Jij in jouw huis, tussen jouw mensen, met jouw unieke aanwezigheid. God was erbij toen je voor het eerst je oren opende voor de geluiden om je heen, toen je je ogen open deed en het silhouet van je moeder, je vader, je verzorgers onderscheidde. En nog eerder. Zoals de Geest van God zweefde over de wateren bij de schepping van de aarde, zo was Hij in de buurt toen jij in het vruchtwater van je moeder dreef. David wist dat God zich al met hem bemoeide voor zijn geboorte (hij schrijft erover in Psalm 139). Jeremia zegt hetzelfde. Johannes de Doper wist het, Jezus, Paulus. 'En jij kunt het ook weten. Wie God aan het werk, ziet in zijn huidige bestaan, weet dat Hij al werkzaam was vanaf het begin. Je moet Hem leren kennen om dat te begrijpen, maar dan vult dat besef je met groot ontzag. Die grote God die mij ziet zitten!

God kent je en Hij wijst je aan. Als je op die vingerwijzing ingaat, kun je zeggen: ‘Onder af die miljoenen heeft Hij mij op het oog!' Hij heeft de hele wereld gewild, elk, mens en jou in het bijzonder.

Nogmaals: Jezus wijst je aan. Wees er blij mee en dankbaar voor en ga erop in! Je bloeit ervan op, je krijgt zin in het leven, er komt ineens lijn in. Want achter die vingerwijzing van Jezus ligt jouw levensdoel, jouw bestemming. Kijk maar mee, volgende keer.

Willem de Vink