Aan het werk!

Jan van Barneveld • 88 - 2012 • Uitgave: 19
Er zijn momenteel veel belangrijke en soms angstaanjagende dingen gaande. Wie gaan ons de komende vier jaren regeren? Geïnteresseerd volgen we de prognoses van de presidentsverkiezingen in de VS. Geboeid volgen we het wonder van God, dat de enorme spanningen rond Israël nog niet geëxplodeerd zijn. Velen vragen zich angstig af wie er nu weer een aanslag gaat doen op onze inkomens. We maken ons ernstig zorgen over de samenleving waarin onze kinderen en kleinkinderen opgroeien. Wat zou onze hemelse Vader over Nederland denken? Te weinig realiseren wij ons, als christenen, hoe belangrijk onze plaats is in deze gevaarlijke tijd.Gebedsonderwerpen
Onze gebedsarbeid is van groot belang. Laten we bidden dat we een regering krijgen die achter Israël durft te staan. Dat wij de genade, het voorrecht krijgen een bemoediging en zegen voor Israël te zijn. Bijvoorbeeld door tegenspel te bieden tegen de anti-Israël sfeer die in de EU heerst. Een regering die niet meedoet aan (boot)tochten waarin de ‘zonde onverholen wordt verkondigd’ (Jesaja 3:9). De Engelse NIV-vertaling zegt: ‘zij paraderen hun zonde zoals Sodom’. Een regering die probeert de abortuspraktijk terug te dringen. Ik zie de vraagtekens al op uw gezicht. Maar bij God is niets onmogelijk.
Bidt ook voor de verkiezingen in de VS. Dat dit land, dat nog steeds de wereldmacht van onze tijd is, een Bijbelgelovige president krijgt. Een president die zijn, van God gegeven taak, het beschermen van Israël tegen het woeden van de volken rondom, serieus neemt. Dan is er nog zegen voor de VS en ook voor ons.
Ons land, maar ook de wereld staan dit najaar voor belangrijke, onomkeerbaar beslissingen. Er zijn twee mogelijkheden: De HERE geeft ons nog tijd van genade, of we rennen met open ogen een periode van eindtijdrampen tegemoet. Gods genadetijd loopt over in een tijd van oordelen. Eeuwenlang heeft de boodschap van Gods grote genade en ongelooflijke geduld geklonken. In de eindtijd doet de HERE God nog een laatste poging om de mensen tot inkeer te brengen. Want al het handelen van de HERE heeft tot doel: bekering! Zelfs onder de apocalyptische bazuin- en schaalgerichten die Johannes in Openbaring beschrijft. Daar komt Gods Geest verdrietig tot de diep tragische conclusie: ‘Zij bekeerden zich toch niet’ (Openbaring 9:20 en 16:9) Dus laten we onze gebedstaak serieus oppakken. Eenparig en dringend gebed is het belangrijkste wat we nu moeten doen. Ook op de Toogdag!

Bnei Manasseh
Intussen gaat God rustig door met het herstel van Zijn volk Israël. Omstreeks het uitkomen van dit nummer wordt in Israël een vlucht uit Noordoost-India verwacht. Ongeveer 250 leden van de stam Manasse landen op Ben Goerion luchthaven. Na 2700 jaar ballingschap komen ze thuis. Begin december wordt de volgende vlucht van de Bnei Manasseh verwacht. In het jaar 722 v.Chr. werd Samaria door de koning van Assur ingenomen en gingen de ‘Tien stammen’ in ballingschap. 27 Eeuwen hebben ze hun Israëlitische identiteit behouden, hielden ze de sabbath, aten kosher, vierden de feesten van de HERE en droomden van terugkeer naar het Beloofde Land. Dit is een ongelooflijk groot wonder van God. In 2005 zijn ze erkend door het Opperrabbinaat en sindsdien zijn er 1700 van hen teruggekomen. Nu is de rest onderweg. De vlucht van september wordt gefinancierd door de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem. ‘De volken zullen het (Israël) met zich nemen, het naar zijn eigen plaats brengen’ (Jesaja 14:2). We bidden voor een volgende stap in Gods profetische scenario over Israël: De terugkeer van Efraïm en de stammen die erbij horen. ‘Het stuk hout van Efraïm en het hele huis van Israël dat daarbij hoort’ zal worden samengevoegd met ‘het stuk hout van Juda en de Israëlieten die daarbij horen.’ God zal hen ‘naar hun land brengen… op de bergen van Israël’ (Ezechiël 37:15-22). Nu begrijpen we waarom de hele wereld op ‘de bergen van Israël’ een Palestijnse staat wil. Heel simpel gesteld: Het is opstand tegen de Allerhoogste. Ook deze terugkeer zal door gebed gerealiseerd worden. Immers de Here HERE zegt: ‘Ook dit zal Ik Mij door het huis van Israël laten afsmeken om hun te doen: Ik zal hen zo talrijk aan mensen maken als een kudde schapen…’ (Ezechiël 36:37,38). Weer een gebedspunt voor ons.

Moslims
Zeer opvallend en groots is het werk van de Heilige Geest onder moslims. Aan de ene kant zien we hoe de Moslim Broederschap overal veld wint in landen rondom Israël. Half augustus presteerde president Morsi van Egypte in een paar weken wat premier Erdogan van Turkije jaren heeft gekost. Ze hebben het leger weggewerkt. In Turkije was het leger decennialang een macht die het opdringende moslimfundamentalisme in toom hield. Het zag er even naar uit dat dit ook in Egypte gebeurde. Maar met behulp van de regering Obama is de legertop ontslagen en heeft Morsi, dus de Moslim Broederschap vrij spel. Op de profetische betekenis hopen we later terug te komen. Belangrijker is het feit dat zeer veel moslims de Here Jezus aannemen als Verlosser en als Zoon van de levende God. Een klein voorbeeld: Een vriend, leider van een grote evangelische kerk in Egypte, vertelde onlangs dat zij sinds de opstand tien nieuwe gemeentes hebben gesticht. Met tussen de 200 en 300 bezoekers per gemeente. De kerken en gelovigen in het Midden-Oosten verwachten onze voorbede. “Alles door gebed, Jan”, zei mijn Egyptische vriend nadrukkelijk tegen mij.

Olie en gas
Tot schrik van de olielanden van het Midden-Oosten zal Israël binnenkort een belangrijk olie- en gasexporterend land worden. Het Levant-veld in de Middellandse Zee, vlakbij Haifa, wordt een gasleverancier voor Europa. Het olieveld Shfela, ten zuidoosten van Jeruzalem, heeft minstens evenveel olie als Saoedi-Arabië. Een voorlopige schatting van 250 miljard vaten olie.
De Here gaat rustig door. En wij, Zijn gemeente, gaan biddend mee op Gods weg in deze tijd. Als medewerkers van God. Totdat de Koning komt. Aan het gebedswerk, broeders en zusters!

Jan van Barneveld