70 jaar Israël: Bid voor Israël, maar ook voor de vijanden van Israël

Dirk van Genderen • 94 - 2018 • Uitgave: 10
Het is een wonder van God. Alweer zeventig jaar bestaat de huidige staat Israël. ‘Wie had ooit zoiets gehoord? Wie had ooit zoiets gezien? Op één dag werd het land geboren. In één keer werd het volk geboren. Sion had nauwelijks weeën gekregen of ze had haar zonen al gebaard’ (naar Jesaja 66:8).

Vol verbazing zag de wereld het gebeuren. Maar als God werkt, kan geen mens het keren. Zijn plannen worden werkelijkheid. Eeuwen geleden had Hij al voorzegd dat Hij het Joodse volk, verspreid over de hele wereld, weer terug zou brengen in hun eigen land.
Daarvoor moest de staat Israël weer worden opgericht. Hij heeft het zo geleid. En Hij redde de jonge staat, ook toen de omringende volken zich tot het uiterste inspanden om die zo snel mogelijk te vernietigen. Hij streed voor Zijn volk en Hij is dat blijven doen in de latere oorlogen. En Hij zal dat blijven doen, zoals Zacharia 14 zo prachtig zegt, tot aan de laatste oorlog toe voor de komst van het Vrederijk: ‘Dan zal de HEERE uittrekken en tegen die heidenvolken strijden, zoals de dag dat Hij streed, op de dag van de strijd’ (vers 3). De Heere zal niet toelaten dat het volk ooit nog zal worden weggerukt uit het land waar Hij hen terugbrengt (Amos 9:15).

Geestelijke strijd
Ondertussen woedt er nog altijd een hevige geestelijke strijd om Israël, op het moment dat ik dit schrijf met name vanuit Gaza. Hamas heeft aangekondigd tot 15 mei elke vrijdag massale protestacties te organiseren langs de grens met Israël.
De media schetsen het beeld van vreedzaam demonstrerende Palestijnen en schietende Israëlische militairen, die al tientallen Palestijnen hebben doodgeschoten en duizenden verwond. Dit is echter een vals en leugenachtig beeld dat van de Israëlische grensbewakers wordt geschetst. De tactieken van terroristische Hamasleiders moeten worden ontmaskerd.

Zij zijn het die de demonstranten betalen voor hun protestacties. Zij zijn het die veel Hamas-terroristen naar het Gaza-front sturen. Zij zijn het die opdracht geven Israël tot het uiterste te tergen door stenen en brandende molotov cocktails naar Israëlische grensbewakers te gooien, door het grenshek te forceren en zo mogelijk de grens over te steken en soms door met scherp te schieten op Israëlische militairen. Maar dat hoor en zie je niet in het nieuws.
Je ziet de zwarte rookwolken van door de Palestijnen in brand gestoken banden, om Israël het zicht te benemen op wat er aan de grens gebeurt. En wat horen we vervolgens in het nieuws? Inderdaad: de economische situatie in Gaza is zo slecht dat er een tekort aan banden is. Eerst verbranden ze er duizenden, logisch dat er dan een tekort ontstaat… Zo snugger zijn de media kennelijk niet.

Palestijnse websites
De organisatie Honest Reporting toont overtuigend aan dat vrijwel alle gedode Palestijnen lid van de terreurorganisatie Hamas waren. Israël bevestigt deze informatie.
Abu Ali van Honest Reporting, die een uitgebreide zoektocht deed op Palestijnse websites, kwam veel te weten over de voorbereidingen van de protestacties en over de gevolgen ervan. Tal van Palestijnse organisaties, zowel militaire als burgerlijke, riepen op tot deelname aan de ‘Mars van Terugkeer’, om hun recht op te eisen op het land dat Israël van hen zou hebben gestolen. En wel heel Israël, van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan. Vele miljoenen dollars investeerde Hamas in het organiseren van de mars en in gratis vervoer van de demonstranten naar de grens. En de slachtoffers en de nabestaanden van gedode strijders hoeven zich financieel geen zorgen meer te maken. Deze feiten zijn gewoon te vinden in de Palestijnse media, ook met de foto’s van de slachtoffers.
De Palestijnen zetten ook de media in om Israël zwart te maken. Palestijnse demonstranten krijgen instructies hoe ze moeten acteren om de indruk te wekken dat ze zijn aangevallen door Israël. Vervolgens worden ze gefilmd en gefotografeerd. Deze foto’s en films worden daarna op internet gezet om Israël in diskrediet te brengen. Gelukkig zijn er altijd wel weer onderzoekers die weten te achterhalen wat waarheid en leugen is. Helaas is het kwaad dan al geschied en is de wereld voorgelogen.

Laten we niet vergeten dat er een geestelijke strijd gaande is om Israël. De satan wil voorkomen dat Gods plannen met Zijn volk worden volvoerd. Hij wil voorkomen dat de Heere Jezus terug zal komen op de Olijfberg en Jeruzalem binnen zal gaan om Zijn vrederijk op te richten. Daarom die haat tegen Israël, daarom de inzet van Hamas – maar ook van Hezbollah en Iran – om Israël zo spoedig mogelijk van de kaart te laten verdwijnen. En op grond van Ezechiël 38 en 39 moeten we hier ook nog Turkije aan toevoegen en wellicht ook Rusland.

Ook Israëls vijanden hebben een ziel voor de eeuwigheid
Maar nooit mag deze constatering van haat tegen Israël leiden tot haat bij ons naar de Palestijnen en de Arabieren. Zij hebben ook een ziel voor de eeuwigheid. Hun behoud staat op het spel. Of wilt u ze liever naar de hel laten gaan?
Hun gedachten zijn verblind door de god van deze eeuw (2 Korintiërs 4:4). Laten we ook voor hen op de knieën gaan en bidden dat de Heere Jezus Zich aan hen wil openbaren, dat ze over Hem zullen horen en tot geloof in Hem zullen komen. En het is wonderlijk wat we momenteel zien in de moslimwereld. Bij duizenden komen moslims tot geloof in de Heere Jezus. Het is alsof je 2 Petrus 3:9 hierin hoort weerklinken: ‘De Heere wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen.’
Als we de afgelopen zeventig jaar overzien, staat ook ons land, ons volk niet met schone handen tegenover Israël. Waar we in het verleden vaak pal stonden voor de staat Israël en het Joodse volk, is onze houding de afgelopen jaren veel gereserveerder geworden en regelmatig ook kritisch negatief.
Het raakt mij, doet mij pijn om dit te constateren. Verscheidene keren stemde Nederland in de afgelopen maanden in de Veiligheidsraad zelfs tegen Israël, ondanks de deelname van ChristenUnie, CDA en VVD in de regering. Uit betrouwbare bronnen weet ik wel dat de drie genoemde partijen deze zaak hoog opnemen.

Verplaats Nederlandse ambassade naar Jeruzalem!
Laten we hopen en bidden, echt aanhoudend bidden, zeker ook voor onze regering, dat ons land het voortouw zal nemen in steun aan Israël. Dat betekent echt niet dat we alles wat Israël doet goedkeuren, ook Israël maakt fouten, doet zonde, maar dat we ondertussen wel loyaal zijn tegenover de Joodse staat. Ik zie uit naar de dag dat ook de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem wordt verplaatst. Dit zou een mooi verjaardagcadeau voor de Joodse staat zijn geweest.

Als Bijbelgetrouwe christenen weten wij uit de Schrift dat het heel belangrijk is om ook als land, als volk Israël te steunen. Israël is Gods oogappel en Hij beoordeelt volken onder andere op hun houding tegenover Zijn volk.
Het zou een mooi gebaar zijn als onze kerken en gemeenten juist nu, bij de viering van 70 jaar Israël, in het openbaar hun steun aan en verbondenheid met het Joodse volk uitspreken en tonen. En blijf de Heere herinneren aan Jeruzalem, totdat haar gerechtigheid opkomt als een lichtglans en haar heil als een brandende fakkel (Jesaja 62:1), totdat Hij Jeruzalem gegrondvest heeft en gesteld heeft tot een lof op aarde (Jesaja 62:7).

Geestelijke duisternis
Ook nadat het Joodse volk alweer zeventig jaar terug is in het eigen land, leeft nog steeds het overgrote deel van het volk in geestelijke duisternis, wat beslist geen reden is om feest te vieren. Raakt dit ons? Een geestelijk feest wordt het pas als een Joodse man of vrouw, jongen of meisje – wat trouwens net zo goed voor de heidenen geldt – de Heere Jezus leert kennen. Hij zei immers zelf dat er blijdschap in de hemel is over één zondaar die zich bekeert (Lucas 15:7).
Verreweg de meeste Joodse mensen zien nu nog geen waarde in het dierbare en kostbare bloed van de Heere Jezus. Hoewel, hun aantal groeit, de Heere werkt. Paulus verlangde al vurig naar hun bekering. Een mooi verjaardagscadeau voor hen zou ook het Evangelie zijn, het beste Nieuws dat er op de wereld is! Laten we hun dat niet onthouden.

Echt feest
De dag is aanstaande dat het echt feest gaat worden. Als de hemel opengaat en de Messias, de Heere Jezus komt. Op die dag zullen, zo zegt Zacharia 14, Zijn voeten op de Olijfberg staan. Dan zal de Heere de Geest van de genade en van de gebeden uitstorten over het huis van David en over de inwoners van Jeruzalem en zullen ze ‘Hem aanschouwen, Die zij doorstoken hebben’ (Zacharia 12:10). ‘Dan zal heel Israël zalig worden,’ zegt Romeinen 11:26. Wat een dag zal dat zijn! Dan is het lijden van Israël voorbij.
Alle ontwikkelingen in de wereld wijzen erop dat dit moment aanstaande is. En tot die tijd bidden we het Joodse volk vrede, shalom, de Heere Jezus zelf toe.

Dirk van Genderen