50 jaar zegen en strijd

Feike ter Velde • 90 - 2014 • Uitgave: 10
Het levensverhaal van evangelist Aad van de Sande

Aad van de Sande, ja, wie kent hem niet in onze kerkelijke wereld. Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend in de prediking van het evangelie, nu dus al vijftig jaar!

Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik Aad en zijn vrouw Coby vroeg leiding te komen geven aan de kindersamenkomst op de EO-Familiedag in Utrecht. Zeven- of achtduizend kinderen waren er in hun eerste kindersamenkomst. En het liep als een trein. Ze ontwikkelden een heel eigen programma voor de kinderen en mochten dit werk ieder jaar doen. Aad en Coby hadden zelf geen kinderen, maar kinderwerk bleek hun op het lijf geschreven.

Met grote bewogenheid
Als evangelist en als prediker, niet alleen in zondagse dienst, maar ook op toogdagen als die van Het Zoeklicht kreeg Aad steeds meer bekendheid en waardering. Hij werd ook al vroeg betrokken bij programma’s van de Evangelische Omroep. Op het strand van Katwijk, in het jeugdwerk van de Nederlandse Christelijke Gemeenschapsbond, in allerlei bijbelstudiekringen werd Aad gevonden en opgemerkt als prediker en als pastor, maar ook als priester en profeet. Met grote bewogenheid voor gebroken mensen wijst hij duizenden in de hele wereld op de weg der genezing in zijn bijzonder gezegende pastorale cursus, die in vele talen werd vertaald.
Die begeerde genezing kwam er ondertussen niet voor Coby, die op 47-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg. Er zouden er nog veel volgen. In de jaren van verdriet en onzekerheid was er steeds ook de nabijheid van de Heere en de troost voor Coby zelf en ook voor Aad. Vooral ook Zijn leiding. Welke prediker had niet gepreekt over de wonderbare spijziging? Zo ook Aad! Maar op een dag zei de Heere dat Hij ook zijn Coby, dat betekende álles wat hij had, in de handen van de Meester moest leggen, die tot Aad zei: “Ik breek niet om te breken, maar om te vermenigvuldigen.” Op 1 maart 2002 is Coby door de Heere thuisgehaald.

Eenzaamheid
In hun werk als voorgangersechtpaar in de Vrije Evangelische Gemeente te Hilversum was al een begin gemaakt met de pastorale cursus. Gaandeweg groeide de inhoud, vooral ook door eigen ervaring. Eerlijk vertelt Aad in dit boek over hun verdriet dat ze geen kinderen zouden hebben, over zijn eenzaamheid toen Coby naar een verpleeghuis moest en hij alleen thuis achterbleef, over zijn periode van depressiviteit tijdens de ziekteperiode van Coby. Als er in de christelijke wereld ook nog leugens en roddels over je de ronde doen, die bij velen gretig aftrek vinden, wordt de eenzaamheid alleen maar groter. Aad moest leren dat de Heere voor je strijdt en dat je dan zelf stil kunt zijn (Exodus 14:14). Deze moeilijke levenslessen mochten bijdragen aan de diepgang in de pastorale cursus.

Alles in Zijn hand
Een prachtig en vooral ook eerlijk boek, dat steeds de grootheid van onze God laat zien, de genade van de Here Jezus in het leven van een trouwe dienstknecht en discipel. Dwars door de diepste diepten en over de grootste hoogten is het onze God die alles in Zijn hand houdt. Gezegend de mens die dat mag ervaren. Aad van de Sande is zo’n gezegend mens en getuigt daarvan in dit boek.
Samen met zijn vrouw Lidy mag Aad nog steeds in de actieve dienst van de Heere staan als prediker, pastor, priester en profeet: weerschijn van onze grote Hogepriester, de Heere Jezus Christus.

Feike ter Velde